Hintojen nousun kääntöpuoli – energiapuun välittäjät ahtaalla

Kohoavat kantohinnat ja tuulivoiman lisääntyminen ovat laittaneet puunhankintayritykset ahtaalle.

Jaakko Hirvi on onnistunut ostamaan puuta hintojen noustessakin. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Jaakko Hirvi on onnistunut ostamaan puuta hintojen noustessakin. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Monien puunhankintayrittäjien ja yritysten tilanne on käynyt hankalaksi, kun puun ja rahan hinta nousee. Erityisesti tilanne koettelee energiapuuta välittäviä yrittäjiä.

”Ne saavat rahansa vasta, kun puut käytetään. Näin yrityksen rahat sitoutuvat puuvarastoihin jopa vuodeksi”, sanoo Sataenergian toimitusjohtaja Mikko Kylä-Setälä.

Tämä lisää korkokulujen lisäksi myös hintariskiä.

”Puun tarve voi pienentyä, kun lämpöyhtiöiden sähkökattilat leikkaavat puun käyttöä ja energiapuun hinta voi alentua.”

Sataenergia on satakuntalainen puuenergian ostaja ja tuottaja.

Jyväskyläläinen yrittäjä Jaakko Hirvi ostaa puuta metsänomistajilta ja metsänhoitoyhdistysten kilpailutuksista. Hänen mukaansa nopeasti kiertävät puuvarastot ovat yrittäjän taloudelle tärkeitä.

”Monesti saamme maksun puista hakkuukoneen mittalistan mukaan, jolloin rahan kiertoajat ovat nopeita. Kokopuussa raha on yleensä kiinni pisimpään”, Hirvi kertoo.

Hän toimittaa puuta sekä energia- että selluteollisuudelle. Leimikot ostetaan sillä ajatuksella, että puut voidaan korjata tilanteen mukaan joko energia- tai kuitupuuksi.

Vaikka puun hinnat ovat nousseet nopeasti, asiakkaiden kanssa pystyy Hirven mukaan neuvottelemaan hinnoista järkevästi.

”Kyllä puunkäyttäjätkin ymmärtävät, että myös yrittäjien on saatava osuutensa puista ja korjuutyöstä.”

Sähkökattila puolitti puutoimitukset

Metsänhoitoyhdistyksissä kantohintojen noususta iloitaan. Koveneva kilpailu haastaa silti myös niiden puunhankintaa.

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan puunhankintayhtiö Karjalan Puukaupat korjaa ja toimittaa energiapuuta muun muassa voimalaitoksille. Johtaja Harri Välimäen mukaan kuitupuun ostajien maksukyky on nyt vahva.

”Leimikoiden saamiseksi on pitänyt tehdä entistä enemmän työtä”, Välimäki sanoo.

Metsänhoitoyhdistys Lounametsän puunhankinnasta ja korjuusta vastaa yhdistyksen omistama Lounapuu Oy. Viime aikoina se on keskittynyt harvennusmetsiin, joista puuta toimitetaan muun muassa alueen energiantuottajille.

”Aiemmin Lounapuu välitti myös tukkia, mutta sahayhtiöiden omistajavaihdosten myötä tukkitoimitukset ovat vähentyneet”, kertoo Lounametsän johtaja Hannu Justen.

Metsänhoitoyhdistys Österbottenin johtaja Jan Slotte arvioi, että energiapuun käyttö on kääntynyt laskuun. Syynä tähän ovat energiayhtiöiden investoinnit uuteen tekniikkaan.

”Meidän energiapuun toimituksemme lähes puolittuivat viime vuonna, koska Vaasan Voima otti sähkökattilan käyttöön Vaasassa. Sillä tuotetaan kaukolämpö, kun sähkö on halpaa”, Slotte kertoo.

Tuulivoiman tuotannon kasvu takaa sen, että halpaa sähköä on tarjolla entistä runsaammin. Toisaalta sähkön tuottaminen puuta polttaen kannattaa entistä huonommin.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut