Tämän vuoden aikana kantohinnat ovat hienokseltaan nousseet, ja puukaupan ammattilaisten jutustelussa on seurattu kuusitukin 60 euron rajan etenemistä.
Tuoreimpien kuulopuheiden mukaan hinnat jo hivelevät kuudenkympin rajaa Oulun läänin lounaisosissa, missä parin ison sahan hankinta-alueet leikkaavat.
Keskihintojen nousua selittää se, että kevättä kohti parempihintaisten kesäleimikoiden osuus on kasvanut, mutta kuitupuun hinnan nousu on mystisempi ilmiö. Nousua on ollut sekä harvennuksilla että päätehakkuilla, mutta päätehakkuilla nousu on viime viikkoina ollut suorastaan jyrkkää.
Mahdollisesti takana on varautuminen sahauksen heikompiin näkymiin. Jos tukkipuun hakkuut pienenevät, pienenee myös tukkihakkuiden mukana tulevan kuitupuun kertymä. Niukkuus nostaa aina hintaa.
”Parhaat tarjoukset jo tehty”
Kalajoella ja Oulaisissa sahaavalla Junnikkala Oy:llä on leimikoita ostettuna kahden viikon kesätaukoonsa saakka, mutta elokuulta eteenpäin korjattavaa tarvitaan lisää.
”Kohtalaisen iso puumäärä pitää vielä ostaa”, metsäpäällikkö Heikki Pietikäinen toteaa.
Pietikäisen tuntuma on, että tarjonta on viime aikoina lisääntynyt, mutta toisaalta tukkileimikoista on myös kilpailua ja kilpailu on nostanut tukin hintaa suhteessa lopputuotteen hintaan.
Pietikäisen mukaan puukaupan parhaat tarjoukset on jo tehty, sillä syyskauden näkymät ovat vaisut.
Kaikki kesällä korjattava käy
Vastikään Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan vt. toiminnanjohtajaksi siirtynyt Pentti Etelämäki kertoo, että sekä kesäpäätehakkuut että -harvennukset ja myös energiapuu käyvät hyvin kaupaksi.
”Parhailla kesäkantavilla päätehakkuilla kuudenkympin kantohinta on saavutettu sekä Etelä- että Keski-Pohjanmaalla.”
Kuitupuun huippuhinnat ovat yltäneet 23 euroon, vaikka normaalitaso onkin 19–20 euroa, ja kesäharvennuksistakin on tarjottu 18 euroa.
Kesäpäätehakkuista tehdään tarjouksia myös runkohinnalla ja tuoreimmat tarjoukset ovat olleet lähellä 50 euroa.
Syyskauden näkymät sumeat
”Tukilla on hyvä kysyntä, ja sitä ostetaan kesä- ja kelirikkokorjuuseen”, Keitele Groupin metsäpäällikkö Ilpo Pentinpuro kertoo.
”Korjuun saa tälle kesälle ja joissakin tapauksissa jopa tälle keväälle.”
Kelirikkokohteet ovat tärkeitä etenkin soisissa maakunnissa. Etelä-Pohjanmaalla kelirikko alkaa jäädä taakse, mutta Lapissa kelirikkokohteiden korjuuaika saattaa venyä juhannukseen saakka.
Pentinpuro ennakoi, että tukinhinnat alkavat tasaantua, koska yleistaloudessa on paljon epävarmuutta ja Euroopassa jatkuvien kirjanpainajatuhojen vuoksi halpaa puuta tulvii markkinoille yli tarpeen.
”Syyskauden näkymät ovat sumeat, sillä koronan vaikutuksia ei ole vielä nähty kuin pieneltä osin, mutta niitä väistämättä tulee.”
Pentinpuron mukaan tukin hinta on nyt hyvällä tasolla suhteessa sahatavaran hintaan.
”Joka odottaa, että markkina merkittävästi paranee, tulee pettymään.”
Talviharvennuksia vain sopimusasiakkailta
”Olemme aktiivisesti ostolla ja ostoslistan kärjessä ovat kesäharvennusleimikot, mutta myös uudistuksia ostetaan normaalisti”, Metsä Groupin kotimaan puukaupoista vastaava johtaja Juha Jumppanen sanoo.
Hakkuiden mukana tuleva latvusmassa ja energiaranka ovat myös haluttuja, mutta on kuitenkin tapauskohtaista, saako korjuun alkavalle kesälle.
Viime talvelta jäi leimikkovarantoa, minkä vuoksi Metsä Group ostaa talviharvennuksia vain sopimusasiakkailtaan. Se tarkoittaa Metsäliiton jäseniä, joilla on metsäomaisuuden hoitosopimus tai säännöllisesti puukauppaa tekevän jäsenetusopimus. Metsäliiton perusjäsenyyskään ei yksistään takaa, että talviharvennuksesta saa tarjouksen.
Julkaistu Metsälehdessä 10/2020.
- Lisää aiheesta: Puumarkkinoilla alamäki jatkuu
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään