Hiilinielut puhuttavat länsinaapurissakin

Ruotsissa halutaan lisätä metsien tuottoa ja turvata monimuotoisuus.

Ruotsin metsäkeskuksen johtaja Herman Sundqvist on itsekin metsänomistaja ja on aktiivisesti ottanut osaa metsäkeskusteluihin liki kolmekymmentä vuotta. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Ruotsin metsäkeskuksen johtaja Herman Sundqvist on itsekin metsänomistaja ja on aktiivisesti ottanut osaa metsäkeskusteluihin liki kolmekymmentä vuotta. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Suomessa pohditaan kiivaasti, miten metsien hoidolla turvataan samanaikaisesti hiilinielu, monimuotoisuus sekä metsien tuotto. Samaa mietitään länsinaapurissa. Etenkin viime kuukausina keskustelu metsien hiilinieluista on ollut kiivasta myös Ruotsissa, kertoo Suomeen Euroopan unionin metsäpäälliköiden kokoontumiseen saapunut johtaja Herman Sundqvist Ruotsin metsäkeskuksesta.

Kuten Suomessa myös Ruotsissa metsien aktiivinen hoito on lisännyt metsiin sitoutuneen hiilen määrä jatkuvasti vuosikymmenten ajan.

”Parhaillaan keskustellaan, mikä on paras tapa toimia juuri nyt vallitsevissa oloissa. Jatkammeko samalla tavalla vai pitäisikö sopeutua jollain tavalla muuttuneisiin olosuhteisiin, ilmastonmuutokseen”, Sundqvist kertoo.

Hakkuut liki tapissa

Ruotsissa hakattiin puuta viime vuonna runsaat 93 miljoonaa kuutiota. Sundqvistin mukaan määrä on suuri, mutta pelivaraa on silti. Muutama vuosi sitten Ruotsin metsäkeskus laski, että suurin puutuotannollisesti kestävä hakkuumäärä seuraavan kymmenen vuoden ajan on noin 95­–100 miljoonaa kuutiometriä.

Arviossa ei ole vielä huomioitu kaikkia ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteita, mikä on Suomen tavoin herättänyt keskustelua. Vastaavaa kestäviin hakkuumääriin liittyvää sanailua kuin Suomessa ei Ruotsissa kuitenkaan ole käyty.

”Kuinka paljon voidaan hakata, ei ole väittelyn aiheena vaan keskustelua käydään, onko tuo oikea metsä, jota biodiversiteetti tarvitsee”, Sundqvist kertoo.

Tavoitteena lisätä tuottoa

Ruotsissa metsäpolitiikalla on kaksi tasavertaista tavoitetta: kestävyys ja monimuotoisuus sekä tuotanto. Ruotsilla on kunnianhimoiset suunnitelmat lisätä metsien tuottoa, mutta tällä hetkellä pohditaan, miten se toteutetaan kestävästi.

Metsän kasvun ja tuottavuuden lisääminen on yksi keino kannustaa metsänomistajia ja samalla turvata hiilivaraston karttuminen. Ruotsin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä.

”Mitä tämä tarkoittaa metsille ja metsänhoidolle, ei ole vielä poliittisesti päätetty”, Sundqvist kertoo.

Julkaistu Metsälehdessä 16/2019

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito