Hellekesien kääntöpuoli

Kuivat ja kuumat kesät ovat kääntäneet kirjanpainajakannat ennätystasolle.

Suomen metsäkeskuksen metsänkäyttöilmoitusaineistot paljastavat, että kertaalleen laantunut kirjanpainajainvaasio on kääntynyt uuteen nousuun. Ilmoitettujen tuhohehtaarien määrä on kasvanut jo neljä vuotta. Viime vuonna tuhohakkuista ilmoitettiin lähes 4 000 hehtaarilla, samalla 2010-luvun alkuvuosien ennätykset rikkoutuivat.

”Aiempi epidemia johtui pääosin runsaista myrskytuhoista. Viime vuoden ennätyksellisen kirjanpainajaesiintymän taustalla ovat kuumat ja kuivat kesät”, sanoo tutkija Tiina Ylioja Luonnonvarakeskuksesta.

Yliojan mukaan metsänkäyttöilmoitusten hehtaarimäärä on yliarvio tuhoalan laajuudesta, koska tuhoalueiden ympäriltä korjataan myös tervettä puustoa kirjanpainajien pysäyttämiseksi.

Viileä kevät ei pysäytä

Kuluvan kevään pitkään jatkunut viileys ei riitä pysäyttämään tuhojen leviämistä, Ylioja arvioi.

”Kirjanpainajia talvehti viime kesän jäljiltä runsaasti. Epidemia on vaarassa laajentua entisestään, jos kesäkuusta tulee lämmin ja kuiva.”

Tällöin keväällä parveilun aloittanut kirjanpainajasukupolvi ehtii tuottaa kahdet jälkeläiset, mikä vahvistaa kantoja entisestään. Entistä pahemmaksi tilanne kävisi, jos alkukesästä syntyneen kirjanpainajapolven tuottama niin sanottu toinen sukupolvi ehtisi sukukypsäksi ennen syksyä. Sellaisesta ei Suomessa vielä ole merkkejä.

Yliojan mukaan tilanne voisi tällä hetkellä olla vielä nykyistäkin pahempi.

”Viime vuosina meillä ei ole kuusialueella ollut merkittäviä myrskyjä, vaan tuhojen lisääntyminen on johtunut pelkästään säistä. Tilanne voisi olla merkittävästi pahempi, jos pohjoisen mäntyalueilla suuria tuhoja tehnyt Paula-myrsky (2021) olisi iskenyt Etelä-Suomen kuusikoihin.”

Kommentit (1)

  1. Pelloilla ja puutarhassa kyllä osataan torjua ihmisravinnosta ötökät, mutta on viherpiru irti ettei ennakkoon miljoonavahinkoja metsistä!

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat