Havusellulanka voitti Uusi puu -kilpailun

Spinnovan teknologia ei vaadi puukuidun pilkkomiseen tähtääviä kemiallisia, energiaa ja vettä kuluttavia työvaiheita.

Uusi puu -kilpailu voittajat biotalous
Janne Poranen (4. oikealta) vastaanotti Uusi puu -kilpailun pääpalkinnon tänään Helsingissä. (Kuvaaja: Eero Sala)

Puukuidusta valmistettu lanka vei jyväskyläläisen Spinnovan päävoittoon Uusi puu 2017 -kilpailussa. Kilpailussa haettiin maailmanlaajuisiin haasteisiin vastaavia, puuta hyödyntäviä ratkaisuja.

Muita palkittuja ratkaisuja ovat havupuusta uutettu rohto eturauhasvaivoihin, ligniinistä valmistetut betonin notkistin ja biopohjainen liima sekä täysin biohajoava, muoviton suojakerroskartonki. Lisäksi kunniamaininnan sai kolme uusiutumattomia raaka-aineita korvaavaa puupohjaista arjen kulutustuotetta.

Spinnovan langanvalmistusmenetelmä kuluttaa yhtiön toimitusjohtajan Janne Porasen mukaan 99 prosenttia vähemmän vettä ja 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin puuvillan valmistus. Lisäksi prosessi ei vaadi ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

”Tekstiiliteollisuudessa on ymmärretty, että tuotanto ei voi enää perustua pelkästään puuvillaan ja öljypohjaisiin ratkaisuihin”, Poranen sanoo.

Idea hämähäkinseitistä

Idea valmistaa puukuidusta lankaa syntyi Porasen mukaan hämähäkinseitistä. Silloinen VTT:n erikoistutkija Juha Salmela keksi, että puukuidusta voisi kehrätä lankaa samalla tavalla kuin hämähäkki kehrää seittiään. Puukuidut tulisi vain saada järjestymään samaan suuntaan ja peräkkäin.

Salmela esitti ajatuksen Poraselle, joka toimi VTT:llä kuitu- ja biopohjaisia materiaaleja kehittävän tutkimusalueen päällikkönä. Miehillä oli parinkymmenen vuoden kokemus paperinvalmistusteknologiasta.

Syntyi tuotantoketju, jossa puukuidut laitetaan virtaamaan suuttimen läpi. Suuttimessa kuidut kääntyvät virtauksen mukaisesti ja kiinnittyvät toisiinsa, jolloin lopputuloksena on lankaa.

Poranen ja Salmela päättivät perustaa idean ympärille yrityksen. Spinnova aloitti toimintansa vuonna 2015.

Ilmestyy kokonaisuudessaan torstaina Metsälehdessä 2/2017.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat