Hankintapuu käy kaupaksi

Kuitupuun kasvanut kysyntä näkyy nyt myös hankinta-hinnoissa. Hankintahakkaajat ovat kuitenkin todella vähissä.

hankintasavotalla
Hankintapuu on nyt haluttua, mutta tekijät vähissä. Kuvassa Pekka Kauppinen hankintasavotalla lokakuussa 2014. (Kuva Sami Karppinen)

Isot metsäyhtiöt ovat tänä vuonna kertoneet avoimesti haluavansa ostaa aiempaa enemmän kuitupuuta hankintakaupalla.

”Hankintapuun kysyntä on kasvanut, ja kaikenlainen puu käy nyt tienvarteen toimitettuna hyvin kaupaksi”, vahvistaa Keski-Pohjanmaalla toimivan metsänhoitoyhdistys Keskipohjan hankinta- ja korjuuesimies Mikko Nygård.

Kokkolan seudulta kuitupuulla on käytännössä vetoa kaikkiin ilmansuuntiin.

”Korjuupalvelumme toimittaa kuitupuuta junalla pohjoiseen, laivalla Ruotsiin ja Puolaan sekä autokuljetuksina Pietarsaaren tehtaille.”

Pitkään 30 euron tuntumassa junnanneet hankintahinnat ovat Nygårdin mukaan kohentuneet selvästi tämän vuoden aikana.

Tarjousten vertailu haastavaa

Joka talvi ammattimaisesti Sampon hakkuukoneella hankintapuuta tekevä jyväskyläläinen Jussi Koskinen on suunnitellut kumppaneineen tulevalle talvelle noin 3 000 kuution hankintakauppaa.

Hän on havainnut, että erot hintatilastojen ja käytännössä maksettavien hintojen välillä ovat laventuneet. Kolmen ison metsäyhtiön tarjoukset havu- ja koivukuitupuusta ovat Koskisen mukaan käytännössä samalla viivalla 35 euron tuntumassa. Tarjousten vertailu ei silti ole yksiselitteistä.

”Ostajilla on perushinnan lisäksi erilaisia bonuskäytäntöjä ja kaupanpäällisiä murskekuormista alkaen. Ongelmallista on, että aina puunmyyjä ei voi realisoida bonuksia rahaksi, vaan ne on käytettävä esimerkiksi palveluihin.”

Hankintahakkaajista pulaa

Perinteisistä moottorisahalla hankintahakkuita tekevistä metsänomistajista ei ole ratkaisemaan teollisuuden hankintapuun himoa.

”Hankintahakkaajia on täällä Pohjanmaallakin todella vähän, eivätkä kohonneet hankintahinnat ole ainakaan vielä aiheuttaneet ryntäystä savotoille. Ehkä tilanne muuttuu, jos hankintahinnat vakiintuvat kannattavalle tasolle”, Mikko Nygård arvioi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut