Haaveesta totta

Puuseppä Terhi Äikäs toteuttaa lapsuuden unelmaansa ja valmistaa puisia keinuhevosia verstaallaan Jämsässä.

Lähes jokainen keinuhevonen räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan, Terhi Äikäs kertoo. (Kuvaaja: Petteri Kivimäki)
Lähes jokainen keinuhevonen räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan, Terhi Äikäs kertoo. (Kuvaaja: Petteri Kivimäki)

”Pää on sellainen, että sen muoto vaatii eniten miettimistä”, kertoo puuseppä Terhi Äikäs ja vuolee taltalla keinuhevosen turpaa.

Äikäs on valmistanut perinteisiä keinuhevosia käsityönä vuodesta 1999. Kaikkiaan hevosia on syntynyt Varsapuu toiminimellä useita satoja. Täydellinen pää on kuitenkin kuulemma edelleen vasta tuloillaan.

Puuseppä katsoo kriittisesti keskeneräistä työtään ja toteaa nauraen kaipaavansa harjoitusta ”vielä muutaman sata hevosta”.

Koko toiminta on lähtenyt puusepän haaveesta valmistaa unelmien keinuhevonen. Sellaisen, joka näyttää hevoselta ja jonka harja on aitoa jouhta.

Äikäs opiskeli puusepäksi Petäjävedellä Keski-Suomen käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa, nykyisessä Gradiassa. Pikkutytöstä asti ravitalleilla viihtynyt Äikäs päätti tehdä päättötyönään keinuhevosen. Aika riitti kuitenkin vain hevosveistokseen. Valmistuttuaan vuonna 1998 hän halusi seurata unelmaansa.

”Päätin, että alan tehdä keinuhevosia, kannattaa se tai ei”, Äikäs sanoo.

Räätälöityjä ratsuja

Ensimmäisten hevosten valmistus vei puusepältä pari viikkoa. Nykyään peruskeinuhevonen syntyy kolmessa työpäivässä, mutta arvokkaampien täysin kolmiulotteisten mallien veistäminen vie yhä viikkoja.

Eri malleja on vajaa kymmenen, mutta variaatioita lukemattomia. Lähes jokainen keinuhevosista räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan.

Keinuhevoset syntyvät oman metsän koivuista. Äikäs osti miehensä Jukka Haltusen kanssa vanhan karjalaisten asutustilan. Parinkymmenen hehtaarin Pengerlehdon tilaan kuuluu 13 hehtaaria metsää. Sieltä puut valitaan ja kaadetaan itse ja sahuutetaan annettujen mittojen mukaan. Yhdestä koivurungosta syntyy viidestä kuuteen keinuhevosta.

Keskuskappaletta varten Äikäs tilaa Viitasaaren sahalta valmista kotimaista koivuvanerilevyä, jonka hän muottia apuna käyttäen leikkaa muotoonsa.

”Koivu on hieno puu. Sitä on helppo työstää ja se on mäntyyn verrattuna tasalaatuisempaa. Koivu kestää vähän iskujakin, mutta mäntyyn tulee heti kolo, jota ei paikkaa millään”, Äikäs kertoo.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 8/2018.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset