Vuoden metsäasiantuntija – yhteensovittaja Lapista

Aki Ranta on luotsannut Meto Lappia seitsemän vuotta. Siinä sivussa työelämä on kuljettanut metsätalousinsinööri-agrologi-puuseppää moneen.

 (Kuvaaja: Juha Ollila)
(Kuvaaja: Juha Ollila)

Pohjoisimman Suomen metsistä ovat kiinnostuneet monet muutkin kuin metsänomistajat ja puuta jalostava teollisuus.

Metsäalan, poronhoitajien, matkailuyrittäjien, kaivosteollisuuden ja tuulivoimayhtiöiden näkemykset siitä, mikä on järkevää ja taloudellisesti kannattavaa maankäyttöä, eroavat väkisinkin toisistaan. Lapissa metsäkiistoja ja konflikteja on riittänyt.

Meto Lapin puheenjohtajan Aki Rannan mukaan tilanne ei kuitenkaan ole toivoton.

”Yhteensovittamisessa on menty paljon eteenpäin, ja vanhojakin solmuja alkaa aueta”, Ranta sanoo.

Esimerkiksi Ylä-Lapin metsäkiistoja on onnistuttu hänen mukaansa vähitellen sovittelemaan ja toimivia neuvotteluyhteyksiä luomaan.

Toinen hyvä esimerkki yhteistyöstä on Tornionjoen vesistöalueen kunnostaminen, viime vuonna alkanut monivuotinen hanke, jossa myös metsäala on kiinteäs­ti mukana esimerkiksi soita ennallistamalla.

Turhia ojituksia Saksan malliin

Erilaisten tavoitteiden yhteensovittaminen puhuttaa vuodesta toiseen myös Lapin Metsätalouspäivillä.

Meto Lapille, yhdelle Meton paikallisyhdistyksistä, 400–500 henkeä yhteen kokoava tapahtuma on vuoden pääponnistus. Osansa järjestämisvastuusta kantaa Lapin Metsänhoitajat.

Meto eli Metsäalan Asiantuntijat on metsä- ja luonnonvara-asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Sen jäsenistä valtaosa on metsätalousinsinöörejä ja metsäteknikkoja.

Vuotuisten Lapin Metsätalouspäivien lisäksi Meto Lappi järjestää joka toinen vuosi ulkomaanmatkan. Ranta on ollut kiinteästi mukana myös matkajärjestelyissä. Alkusyksystä porukka kävi Saksassa Mainzin ympäristössä.

Pääkohteena oli vuoden 1990 myrskytuhojen jälkeen uudistettu metsä, jossa käytössä ovat jatkuvan kasvatuksen menetelmät. Pääpuulajina kasvaa tammea, ja sen sekaan on syntynyt luontaista puustoa, etenkin koivua ja pyökkiä.

Ranta pitää reissun antia mielenkiintoisena, varsinkin kun poliittisista ja ympäristösyistä alueen metsiä hoidetaan nyt vesitalous edellä. Syynä ovat epäonnistuneet metsäojitukset. Niistä on aiheutunut tulvaongelmia alueella, ja kiintoainetta on valahtanut vesistöihin.

Monipuolinen sekatyömies

Ranta on oikea henkilö puhumaan erilaisten tavoitteiden yhteensovittamisesta, sillä häntä voi pitää aiheen kokemusasiantuntijana: niin opiskelut kuin työ­urakin ovat vieneet monenlaisiin paikkoihin ja tehtäviin, usein moneen paikkaan samanaikaisesti.

”Olen sekatyömies, joka on kierrellyt erilaisissa hommissa.”

Nyt päivät täyttyvät kahdesta työstä. Täysi työviikko kertyy operaattorin tehtävistä Veljekset Vaaran sahatuotannossa. Lisäksi Ranta toimii osa-aikaisena tieisännöitsijänä Routamap Oy:ssä.

Kun Rannalla on kolme pientä lasta, remontoitavana omakotitalo Rovaniemellä ja Rovaniemeltä siirretty hirsitalo rakenteilla Kolariin kesäasunnoksi, voi pitää pienenä ihmeenä, että voimia riittää myös järjestötyöhön.

Näin kuitenkin on, sillä marraskuussa Meto palkitsi Rannan Vuoden Metsäasiantuntijana.

”Ei tässä tehtävässä jaksaisi, jos koko porukka ei olisi aktiivinen”, Ranta kiittelee muita järjestön toiminnassa mukana olevia.

Agrologi porotalouspainotuksella

Meton toimintaan Ranta päätyi mukaan jo opiskeluaikanaan Lapin ammattikorkeakoulussa.

Opinnoissaankaan hän ei päästänyt itseään helpolla, vaan suoritti metsätalousinsinöörin tutkinnon ohessa myös agrologin tutkinnon porotalouspainotuksella, onhan suvussa poronhoitajia ja Ranta itsekin on omistanut poroja aikaisemmin.

Opintojensa päätyttyä Ranta jäi töihin ammattikorkeakoululle, jossa oli mukana erilaisissa metsä- ja maaseutupuolen hankkeissa: hän pääsi esimerkiksi kehittämään metsäkonesimulaatiokoulutusta ja nokkosen viljelyä sekä käynnistämään oppilaitoksen omaa biotalouslaboratoriota.

Koska hanketöillä on tapana olla määräaikaisia eikä rahoitusta uusille suunnitelmille vuosi sitten löytynyt, oli aika keksiä taas jotain uutta. Ja Rantahan keksi, useammankin uuden homman.

Aki Ranta

  • Meto Lapin puheenjohtaja, sai marraskuussa Metolta Vuoden Metsäasiantuntija -tunnustuksen
  • Koulutukseltaan metsätalousinsinööri, agrologi ja puuseppä, näyttötutkinto rakentamisalalta ja pian myös tieisännöitsijäkoulutus suoritettuna
  • Työskentelee operaattorina Veljekset Vaara Oy:n sahalla ja tieisännöitsijänä Routamap Oy:ssä. Viime kesänä teki maastotöitä valtakunnan metsien inventoinnin parissa.
  • Ikä 37 vuotta
  • Kotoisin Inarin Ivalosta, asuu Rovaniemellä
  • Perheessä puoliso ja kolme pientä lasta
  • Harrastaa remontointia, kalastusta, metsästystä ja pallopelejä

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat