Kontion jättisopimus – suomalainen hirsi kelpaa miljardööreille

Kontion 250 miljoonan euron arvoinen ennätystilaus paikkaa kotimaan hiljaista kysyntää.

Joka neljäs uusi omakotitalo rakennetaan hirrestä. Taantuman jälkeen kovaa kasvua odotetaan hirsikerrostaloista, Kontion toimitusjohtaja Mika Rytky povaa. (Kuvaaja: Antti J. Leinonen)
Joka neljäs uusi omakotitalo rakennetaan hirrestä. Taantuman jälkeen kovaa kasvua odotetaan hirsikerrostaloista, Kontion toimitusjohtaja Mika Rytky povaa. (Kuvaaja: Antti J. Leinonen)

”Nyt pystyy elämään niin kuin on saarnannut.” Näin toteaa tyytyväisenä Kontiotuotteen, tuttavallisemmin Kontion, toimitusjohtaja Mika Rytky.

Kotimaisesta mäntytukista hirsirakennuksia valmistava Kontio sai elokuun alussa vahvistettua ennätyskaupat. Yritys toimittaa hirsirakennuksia yhteensä 250 miljoonan euron arvosta kahteen paikkaan, joista toinen on Välimerellä ja toinen Euroopan ulkopuolella. Ostaja on yritystoiminnalla ja -järjestelyillä omaisuutensa luonut Forbes-listattu miljardööri, joka haluaa pysytellä julkisuudelta piilossa.

Yhteensä 10 000 asuntoa sisältävä vientikauppa on paitsi yritykselle myös Suomelle merkittävä. Hirsialan vienti on ollut noin 40–50 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt yksittäinen kauppa on vuositasolla liki saman verran.

”Pääosin tukki viedään Suomesta kakkosnelosena tai egyptinparruna maailmalle, eli erittäin matalan jalostusasteen tuotteina. Olen monta vuotta puhunut, että pitäisi saada puunjalostusastetta nostettua ja sitä kautta lisää vientieuroja ja työpaikkoja Suomeen”, Rytky summaa.

Tuore tilaus on askel oikeaan suuntaan, eikä se ole ainoa. Yritys on vienyt 50-vuotisen historiansa aikana hirsirakennuksia kaikkiaan 30 maahan. Parhaillaan Kreikkaan nousee viidenkymmenen luksusmökin lomakylä.

Puunkorjuu alihankintana

Teollinen hirsirakenteiden valmistus on pitkälti suomalaista liiketoimintaa. Kotimaan ulkopuolella kilpailijoita on muutamia. Kontio on maailman suurin hirsitalovalmistaja, ja sen Pudasjärvellä toimiva tuotantolaitos on sekin maailman suurin hirsitalotehdas.

Kaikkiaan tehtaan tuutista tulee vuosittain noin 1 500 hirsirakennusta, ja omalla sahalla puuta jalostetaan keskimäärin 130 000 kuutiota vuodessa. Raaka-aine on kotimaista PEFC-sertifioitua mäntytukkia, joista suurin osa on peräisin 100–150 kilometrin säteellä tehtaasta. Jonkin verran mukaan mahtuu niin sanottua Lapin järeää, sillä vannesahalla varustettu tehdas nielee läpimitaltaan jopa kolmekymmentäsenttistä tukkia.

Suoraan yksityismetsänomistajien kanssa yritys hieroo puukauppoja harvoin.

”Pääosa puunkorjuuketjusta on alihankinnassa. Me ostamme pyöreää puuta pihaan tuotuna.”

Puuta Kontiolle toimittavat esimerkiksi Metsähallitus, suuret metsäyhtiöt sekä Lapin puumarkkinat.

Luksusta sarjatuotantona

Kotimainen hirsi on rakennusalalla luksustuote. Se on muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna hieman kalliimpaa. Rytky paljastaa, että Kontio on rakentanut Lappiin hulppeita huviloita, joita ei löydy Googlen karttapalvelusta. Niihin julkisuuden henkilöt matkaavat yksityiskoneilla nauttimaan rauhasta kenenkään tietämättä.

”Lapissa on syntynyt ihan oma bisnes luksusmatkailulle 10 viime vuoden aikana.”

Luksustunnelmaa haki myös ennätyssopimuksen solminut miljardööri. Lisäksi vaadittiin taitoa tuottaa premium-taloja suuressa volyymissa.

”Tällä henkilöllä oli taustaa myös autoteollisuudesta, ja minulla on autoteollisuustaustaa. Se oli yksi, joka ratkaisi, että hei sinä ymmärrät sarjatuotannon.”

Loppuvuodesta tukkikaupoille

Sitä, kuinka paljon puuta tuore ennätystilaus kokonaisuudessaan nielee, Rytky ei vielä lähde arvioimaan. Ensimmäinen rakennus nousee piakkoin. Kun siihen on tehty viimeiset viilaukset, volyymitoimitukset alkavat ensi vuoden alkupuolella.

Tukkia tulevan kevään tarpeiksi ostetaan loppuvuodesta. Merkittävä vientikauppa ei kuitenkaan välttämättä lisää yrityksen puun tarvetta, vaan paikkaa alavireistä kotimaan kysyntää. Kontion päämarkkina on edelleen Suomessa. Rakentamisen historiallisen paha lama ja kysynnän romahtaminen painoivat viime vuonna Kontion tuloksen pakkaselle.

”Kesän jälkeen kysyntä on lähtenyt elpymään ja näyttäisi, että pahin olisi ohi, mutta kuinka hyvälle kasvutielle päästään, sitä ei kukaan vielä tiedä. Tällainen iso kauppa luo hyvää pohjaa tulevaisuuteen kestää Suomessa olevia rakentamisen kausivaihteluita”, Rytky summaa.

 

MIKA RYTKY

KONTIOTUOTE Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2022.

53-vuotias

ASUU ja on kotoisin Oulusta

KOULUTUKSELTAAN diplomi-insinööri

TYÖSKENNELLYT aikaisemmin mm. Kontion entisen omistajan PRT-Forest-konsernin toimitusjohtajana.

ISTUNUT 30 eri yrityksen hallituksessa, nyt esimerkiksi mediakonserni Kalevan hallituksessa.

PERHEESEEN kuuluu vaimo,k aksi aikuista lasta sekä kaksi suomenpystykorvaa

HARRASTAA metsästystä

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut