Asiantuntija: Megatrendit voittavat Trumpin tullit

Pohjois-Amerikan saha-asiantuntija: Alirakentaminen purkautuu ja puupulaa on paikattava tuonnilla.

Yhdysvaltojen patoutunut rakentamispaine ja niukentuvat hakkuumahdollisuudet ovat tulleja isompia markkinavoimia, Paul Jannke uskoo. Hän vieraili Suomessa Sahateollisuus ry:n Wood from Finland -konferenssin puhujana. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Yhdysvaltojen patoutunut rakentamispaine ja niukentuvat hakkuumahdollisuudet ovat tulleja isompia markkinavoimia, Paul Jannke uskoo. Hän vieraili Suomessa Sahateollisuus ry:n Wood from Finland -konferenssin puhujana. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Yhdysvaltalainen sahateollisuuden asiantuntija Paul Jannke ei ole kovinkaan huolissaan presidentti Donald Trumpin asettamista tuontitulleista.

”Jos tullit tulevat voimaan, ne eivät kuitenkaan voi olla pitkäaikaisia.”

Jannken mukaan Yhdysvaltojen sahatavaramarkkinoita muokkaavat tulleja suuremmat voimat, ja ne vaikuttavat sahatavaravirtoihin maailmanlaajuisestikin.

Jannke on sahateollisuuden johtava asiantuntija Yhdysvalloissa ja Kanadassa toimivassa, mekaanisen metsäteollisuuden markkinainformaatiota tuottavassa Forest Economic Advisors -yhtiössä. Hän vieraili Suomessa helmikuun alussa Sahateollisuus ry:n konferenssissa.

Patoutuneet megatrendit

Yhdysvalloissa on patoutuneita megatrendejä, joiden paine murtautuu ennemmin tai myöhemmin. Suurimmaksi megatrendiksi Jannke nostaa 15 vuotta jatkuneen alirakentamisen.

”Patoutunutta kysyntää on hurjasti, on paljon parhaimmassa asunnonostoiässä olevia vähän yli kolmekymppisiä, jotka ovat joutuneet lykkäämään asunnon hankintaa.”

Early thirties -ikäluokan kyky vaihtaa omaan, isompaan asuntoon on törmännyt korkeisiin, seitsemässä prosentissa huiteleviin asuntolainojen korkoihin. Koronaepidemian alkuun ajoittuva korkojen nousu on ollut jyrkin puoleen vuosisataan, ja asuntoaloitusten määrä on pudonnut miljoonalla yksiköllä.

”Kun keskimääräisen asuntolainan kuukausierät ovat nousseet 1 200 dollarista 2 000 dollariin, niin se jarruttaa ostohaluja.”

Saman ilmiön seurausta on maan vanheneva asuntokanta, josta puolet on rakennettu ennen vuotta 1980. Ihmiset mieluummin remontoivat vanhoja taloja kuin hankkivat uusia.

Lisää aiheesta: Trump ja sahatavaratullit – taustalla pitkäaikainen polkumyyntikiista

Lisää aiheesta: Trumpin tulliveivaus jatkuu – sahatavaran hinnat nousussa Yhdysvalloissa

Megatrendit metsässä

Vielä asuntolainojen koroissa ei ole nähty uskottavaa laskutrendiä, mutta joskus väestörakenteellinen työntävä tuuli tulee.

”Silloin törmätään toisen suunnan megatrendiin, raakapuun tarjonnan rajoitteisiin.”

Läntisessä Kanadassa puutavaran saantia rajoittavat hyönteistuhot, alkuperäisväestön aseman vahvistaminen ja meikäläistä metsäpeuraa muistuttavan metsäkaribun elinympäristöjen huomiointi. Itäisessä Kanadassa on karibun vuoksi samankaltaisia rajoitteita, mutta lievempinä.

”Rajoitteita on myös Yhdysvaltojen länsiosissa, ja koko läntinen Pohjois-Amerikka on puunhankinnan kannalta supistuvaa aluetta.”

Suurten järvien osavaltioissa ei sahateollisuusmielessä tapahdu oikein mitään: uusia laitoksia ei ole avattu eikä entisiä suljettu.

”Yhdysvaltojen etelä on ainoa alue, missä on mahdollisuus lisätä hakkuita.”

Etelävaltioiden valtapuu etelänkeltamänty on rakennustavaraksi lähes yhtä hyvää kuin pohjoiset havupuut ­– mutta ei aivan, ja kanadalainen ja eurooppalainen tavara on halutumpaa.

Niukkuus kanavoituu tuonniksi

Vaikka parhaillaan Yhdysvaltojen sahateollisuudessa on heikko tilanne, niin jollakin aikavälillä kasvava kysyntä törmää niukentuvaan tarjontaan, mikä lisää kysyntää Euroopasta.

”Keski-Euroopassa on omat ongelmansa kirjanpainajatuhojen vuoksi. Ruotsin ja Suomen mahdollisuuksia rajoittaa raaka-aineen korkea hinta.”

Joka tapauksessa Euroopassa voidaan tuottaa sahatavaraa, jota Pohjois-Amerikka haluaa ostaa. Sama tavara ei kuitenkaan käy sekä Euroopan että Pohjois-Amerikan markkinoille. Mitat ovat erilaiset, ja Amerikkaan tulee olla mitallistettua eli höylättyä.

Yhdysvaltojen mittoja sahaavia sahoja on Keski-Euroopassa, mutta myös Ruotsissa.

Vaikea, muttei mahdoton markkina

Suomen sahatavaraviennille Yhdysvallat ei ole ollut oikein minkäänlainen kohdemaa. Vienti on vaihdellut kahden puolen sataatuhatta kuutiometriä, eikä Yhdysvallat yllä kahdenkymmenen suurimman kohdemaan joukkoon.

Suomalaissahojen kannalta Pohjois-Amerikan markkinoille pääseminen voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Jannke neuvoo, että kumppaniksi tulee etsiä Yhdysvaltojen itärannikolla toimiva maahantuontiyritys.

”Yhdysvallat on hyvin hintaherkkä markkina. Hinnat vaihtelevat viikoittain, kun taas Euroopassa loivemmin.”

PAUL F. JANNKE

  • 55-vuotias
  • KOTOISIN Miamista, asuu Bostonissa
  • TUTKINNOT taloustieteistä ja saksan kielestä
  • ANALYSOINUT sahatavaramarkkinoita 31 vuotta
  • PERHEESSÄ vaimo ja kaksi lasta
  • HARRASTAA jääkiekkoa, hiihtoa, purjehdusta, surffausta, uintia ja pintasukellusta, retkeilyä
  • MATKUSTANUT yli 60 maassa kaikilla mantereilla Antarktista lukuunottamatta

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa