Orastavan kevään kunniaksi kokeilimme, kuinka koivupölkky halkeaa. Maaliskuun alun kipakassa pakkasessa järeäkin pölkky halkesi rapeasti.
Vertailtavana oli Fiskarsin halkomakirves, malli X21, jonka varren pituus on 70 senttiä ja paino 1,6 kiloa. Oranssivartiset Fiskarsin kirveet valmistetaan Suomessa. Haastajiksi valitsimme merkkeinä tunnetut, mutta kirveiden valmistajina vieraat Bahcon ja Husqvarnan.
Husqvarnalta kokeilussa oli mukana järeä S2800-kirves, varreltaan 70-senttinen, mutta kilon Fiskarsin verrokkikirvestä raskaampi. Ei mikään salaatinsyöjän työkalu, luonnehti testiryhmämme. Husqvarnan kirveet tehdään Tsekissä.
Bahcolta saimme käyttöömme uuden halkomakirvessarjan, jossa on kirveitä varreltaan 45-senttisestä aina 80-senttiseen asti. Vertailussa oli mukana 70 sentin varrella varustettu SUC-1,0-710-halkomakirves. Bahco valmistaa kirveensä Intiassa.
Testiryhmään kutsuimme viestinnän suunnittelija Päivi Hietalan Metsäkeskuksesta, metsäneuvoja Teemu Kiven Metsänhoitoyhdistys Päijänteestä sekä metsäasiantuntija Jarkko Liukkosen Metsä Groupista.
Terän muoto ratkaisee
Halkomakirveiden terät ovat kiilamaisia ja paksunevat nopeasti. Näin kirveenterän muodostama rako avautuu nopeasti, kun terä painuu puuhun.
Voimakkaimmin kiilamainen oli Bahcon terä, Fiskars oli profiililtaan solakin. Kiilamainen terä tuo mahtia sitkeiden puiden halkomiseen, solakka uppoaa vähimmällä vastuksella helposti halkeavaan puuhun.
Husqvarnan muita raskaampi terä antaa voimaa isojen puiden halkomiseen. Toisaalta sen käyttö kysyy enemmän voimaa. Husqvarnalla on yleiskirveeksi paremmin sopiva halkomakirves S1600.
Bahcon varsi on aavistuksen paksumpi kuin Fiskarsin. Lisäksi varren pintamateriaalin pito on parempi. Husqvarnan varsi vahvistuu terää kohti, mutta kirveen käsittelyssä sitä ei huomaa. Erityispiirteenä varressa on terän juuren peltivahvistus, joka suojaa vartta, kun terä ei osu pölkylle.
Enemmistö suosi Fiskarsia
Vertailu oli harvinaisen tasainen ja se olisi ollut vieläkin tasaisempi, jos Husqvarnalta olisi mukana ollut merkin kevyempi halkomakirves. Haastajat eivät suistaneet Fiskarsia kirveskisan ykköspallilta, mutta lähellä ne ovat. Pilkkominen sujuu kaikilla malleilla eivätkä hintaerotkaan ole mahdottomia.
Päivi Hietala valitsi suosikkikirveekseen Bahcon, vaikka myönsikin valinnan vähän epäisänmaalliseksi.
”Fiskars tuntuu raskaammalta, muuten Bahco ja Fiskars ovat samankaltaisia. Bahco sopii minun käteeni paremmin. Sen varsi on hieman muita paksumpi, mutta se ei ainakaan minua haitannut.”
Testiryhmän miesosasto suosi suomalaista.
”Fiskarsin varren muoto on tuttu, valitsisin sen yleiskirveeksi puun pilkontaan. Husqvarna olisi oiva vehje isojen puiden pilkontaan”, Teemu Kivi arvioi.
Jarkko Liukkonen oli samalla linjalla.
”Tavallisten saunapuiden tekemiseen ehdottomasti Fiskars, se upposi parhaiten puuhun.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään