Lämmin kesä 2018 tuotti haapaan valtaisan määrän kukka-aiheita, minkä seurauksena haapa kukkii nyt poikkeuksellisen runsaasti. Täydessä kukassa olevat suuret haavat ovat kuin havupuita, vain heikosti latvuksen läpi valoa päästäviä.
Haapa on kaksikotinen kasvi, jolla hede- ja emikukinnot eli norkot sijaitsevat eri puissa. Haapa esiintyy luonnossa usein tiiviinä pienialaisina puuryhminä. Kaikki ryhmän yksilöt ovat syntyneet kasvullisesti emopuun vesoista ja ovat siten perimältään samanlaisia. Siksi tällaisessa ryhmässä voi olla vain hede- tai emikukkia, mutta ei molempia.
Eminorkot ovat noin kaksi kertaa pidempiä (10–18 senttiä) kuin hedenorkot (8–10 senttiä). Siksi nuo kukinnoiltaan huomattavan tuuheat puut lienevät kaikki eminorkkopuita. Luonnossa hedenorkkopuita on noin kaksi kertaa eminorkkopuita enemmän.
Toinen erikoinen piirre on, että haapa on tänä keväänä kukkinut erittäin aikaisin. Jopa napapiirillä haapa alkoi kukkia huhtikuun viimeisinä päivinä, kun normaaliajankohta on touko–kesäkuun vaihde pohjoisessa ja toukokuun alku etelässä.
Milloin lehdet tulevat?
Koska haapa tulee lehteen viimeisenä meikäläisistä lehtipuista, on mielenkiintoista seurata, milloin aikaisin kukkinut haapa saa tänä vuonna lehtensä. Normaalisti se tapahtuu noin kaksi viikkoa koivun lehteen tulosta. Lehtivätköhän ne tällä kertaa samanaikaisesti?
Haavan hidas lehteen tulo huolestuttaa silloin tällöin. Jos kaikki muut puulajit ovat jo täydessä kasvussa, mutta haapa on edelleen täysin lehdetön, herää epäilys, onko puu kuollut. Jos haapa ei nuoren iän takia edes kuki, elon etämerkit ovat todella vähäisiä. Mutta kyllä lehdet sieltä tulevat.
Haavan eminorkot ovat herkkiä kylmälle. Tätä kirjoittaessani oli ollut kuuden asteen pakkasia ja sellaisia on ennustettu tuleville öille. Yhdessä kovahkon pohjoistuulen kanssa kukinta saattaa epäonnistua paikoin.
Haavalle kukinnan epäonnistumisesta ei ole suurta haittaa, sillä juuri- ja kantovesat huolehtivat haavan säilymisestä monimuotoisuuden ykköspuuna.
Kirjoittaja on Silmät auki metsässä -kerhon perustaja ja puheenjohtaja
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.