Haamuraja rikki – Havutukista yli 90 euroa kuutiometriltä

Puukauppa käy nyt monin paikoin vilkkaana. Kysyntää on varsinkin kesä- ja kelirikkoleimikoista.

Havutukista on parhaimmillaan maksettu jo reilusti yli 90 euroa kuutiometriltä. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)
Havutukista on parhaimmillaan maksettu jo reilusti yli 90 euroa kuutiometriltä. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)

Puun hinnoissa liikutaan nyt kaikkien aikojen ennätystasolla. Näin arvioi Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtaja Jari Yli-Talonen.

”Puukauppa käy nyt todella kuumana. Havutukin keskihinnat lähentelevät päätehakkuissa 90:tä euroa ja harvennushakkuissa 80:tä euroa kuutiometriltä. Hinnoissa ollaan siis aivan eri tasolla kuin koskaan aiemmin maalis-huhtikuussa”, hän sanoo.

Parhaimmillaan havutukista on Yli-Talosen mukaan maksettu jo reilusti yli 90 euroa kuutiometriltä. Silloin kyseessä ovat tosin olleet suuret kelirikkoleimikot.

Vuoden korkeimmat hinnat maksetaan Yli-Talosen mukaan yleensä toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Tänä vuonna puun hinta on jo alkuvuodesta parempi kuin yhtenäkään kuukautena viime vuonna.

Kaikkiaan Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen alueella on tehty alkuvuodesta noin 30 prosenttia enemmän puukauppoja kuin samaan aikaan viime vuonna.

”Jos katsoo parin kolmen vuoden taakse, määrä on melkein kaksinkertainen. Tällaista kisaa en ole ennen nähnyt. Leimikoista tulee neljästä kahdeksaan tarjousta, seassa saa olla talvileimikoitakin ja pienillekin leimikoille löytyy ostaja”, Yli-Talonen kertoo.

Lyhyt talvi lisännyt kysyntää

90 euron raja lienee rikkoutunut myös ainakin Keski-Suomen metsänhoitoyhdistyksen alueella. Yhdistyksen johtaja Eero Poikonen arvioi, että havutukista on maksettu yli 90 euroa kuutiometriltä ainakin, jos arvioidaan, mikä osa runkohinnasta on tukkia ja mikä kuitua.

Runkohinnoittelussa puulle määritetään vain yksi hinta eli tukki- ja kuituosuudesta ei makseta erikseen.

Poikonen arvioi, että puun hyvää kysyntää selittävät lyhyt talvi ja aikainen kevät.

”Huhti- ja pitkälti toukokuukin eletään yleensä talvipuilla. Kaikkia talvileimikoita ei kuitenkaan pystytty hakkaamaan, joten talvella korjattua puuta ei ole nyt saatavilla yhtä paljon kuin menneinä vuosina”, hän sanoo.

Keski-Suomessa kauppansa tekevät varsinkin kesä- ja kelirikkoleimikot. Varsinkin kelirikkoleimikoista on Poikosen mukaan enemmän kysyntää kuin tarjontaa.

Kuitupuukin hyvissä hinnoissa

Lounais-Hämeen ja Lounametsän metsänhoitoyhdistysten alueilla 90 euron raja ei ole ainakaan yhdistysten kilpailuttamissa puukaupoissa mennyt vielä rikki. Lähellä kuitenkin ollaan.

”Useamman tuhannen kuutiometrin kesäkorjuuleimikoissa kuusitukin kuutiohinta pyörii 90 euron tuntumassa. Myös mäntytukista maksetaan yllättävän hyvin. Se ei ole kuin muutaman euron kuusta jäljessä. Kuukausi sitten parhaista kohteista sai vielä euron tai pari alempaa hintaa”, kertoo Lounais-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kannisto.

Hänen mukaansa myös kuitupuun hinnat ovat nyt hyvällä tasolla.

”Kuitupuusta saa todella hyvän hinnan varsinkin päätehakkuussa. Neljääkymppiä kutitellaan jo, ja jollain kohteilla on menty jo selkeästi sen ohi.”

Metsänhoitoyhdistys Lounametsän johtaja Hannu Justen muistuttaakin, että pelkkää tukin hintaa ei välttämättä kannata tuijottaa.

”Puukaupassa kokonaisuus ratkaisee, eli kannattaa katsoa myös kuidun hintaa”, hän sanoo.

Lounais-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen alueella kaupaksi menevät kesä- ja kelirikkoleimikot, Metsänhoitoyhdistys Lounametsän alueella varsinkin kesäleimikot. Lounais-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen alueella kysyntää on selvästi enemmän kuin tarjontaa, Metsänhoitoyhdistys Lounametsän alueella kevätkauden puukauppa on vasta käynnistymässä.

Sekä kysyntä että tarjonta vilkasta

Myös Pirkanmaan metsänhoitoyhdistyksen alueella kevätkauden puukauppa on vasta käynnistymässä. Hyvillä kohteilla havutukin hinta on tosin jo lähennellyt 90:tä euroa kuutiometriltä, yhdistyksen johtaja Jussi Parviainen kertoo.

”Suunta on puun hinnoissa ylöspäin. Uusimpien hintanoteerausten mukaan keskihinnat ovat nousseet viime viikkoina noin kolme euroa”, hän sanoo.

Parviaisen mukaan sekä puun kysyntä että tarjonta käyvät Pirkanmaalla vilkkaina. Hän ennakoi, että varsinkin kelirikkoleimikoista on tänä keväänä enemmän kysyntää kuin mitä niitä tulee markkinoille.

”Sulan maan kohteita jouduttiin lyhyen talven takia hakkaamaan sekä syys- että kevätpuolella”, hän sanoo.

Tarjouksissa paikoin suuria eroja

Eri puunostajien tekemissä tarjouksissa on tällä hetkellä paikoin suuria eroja. Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen Yli-Talosen mukaan havutukin hinta voi suurissa leimikoissa vaihdella kahdeksasta kymmeneen euroa kuutiometriltä.

”Tuhannen motin leimikossa ero korkeimman ja alimman tarjouksen välillä voi olla 10 000 euroa. Puukaupat kannattaa nyt kilpailuttaa, sillä erot tarjousten välillä kasvavat, kun puusta on kova kysyntä, hinnat nousevat ja tarjoajia on paljon”, hän sanoo.

Metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeen Kari Kanniston mukaan myös puunostajien välinen yhteistyö on lisääntynyt.

”Pienemmillä toimijoilla on hyvin luovia tarjontakuvioita. Parhaimmillaan kimpassa on kolme eri firmaa, esimerkiksi saha, energiapuun ostaja ja erikoispuun ostaja. Tällaista on ollut ennenkin, mutta ehkä luovuus on nyt kukkinut tavallista enemmän, kun puusta on pulaa”, hän sanoo.

Energiapuun hinnat laskussa

Energiapuun hinnat ovat laskussa kaikkien viiden metsänhoitoyhdistyksen alueella.

”Kuitupuun kantohinta on selkeästi energiapuun hintaa parempi. Ero alkaa olla useita euroja”, Yli-Talonen kertoo.

Samaa sanoo Kannisto.

” Energiapuun hinta oli aiemmin kuitupuun hinnan tasolla, mutta nyt eroa on hyvinkin viidestä kymmeneen euroa. Ehkä energiapuun tilanne on parempi taas ensi vuonna.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa