Greenpeace vastaa: Luonnonmetsän suojelu on kestävä ratkaisu

Ympäristöjärjestön mukaan energiapuuta on tarjolla runsaasti Inarissa.

Metsälehden artikkelissa (14.10.) Inarin vanhojen luonnonmetsien kohtalosta sekä MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola että Metsänhoitoyhdistys Metsä-Lapin johtaja Annakaisa Heikkonen kritisoivat voimakkaasti Greenpeacen toimintaa alueella. Sen katsotaan haittaavan kohtuuttomasti yksityismetsänomistajien mahdollisuuksia saada tuloja metsistään ja haittaavan ilmastonmuutoksen torjuntaa.

On totta, että Greenpeace on tuonut esiin sekä alueen luonnonmetsien ainutkertaisia luontoarvoja että alueen saamelaisten poronhoitajien vastustavaa kantaa vanhojen luonnonmetsien hakkuisiin isojen metsänomistajien – valtion ja yhteismetsien – metsissä. Jäljellä olevat vanhat luonnonmetsät ovat saamelaiselle poronhoidolle elintärkeitä.

Kuten artikkelissa tuodaan esiin, isot metsäyhtiöt ovat välttäneet ostamasta puuta kyseisistä luonnonmetsistä viime vuosina. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoittanut puukaupan loppumista muunlaisista metsistä. Lämmöntuotannossa ei kuitenkaan fossiilisia polttoaineita tarvita. Alueella on suuri määrä harvennusta tarvitsevia nuoria metsiä, joista energiapuuta on saatavissa myös paikallisen energiayhtiön tarpeisiin vuosikymmeniksi. Näitä metsiä hakataan koko ajan ennen kaikkea valtion mailla, mutta myös alueen yksityismetsissä sekä energiapuuksi että teollisuuden ainespuuksi.

Tässä tilanteessa Greenpeacen paikallinen edustaja on kestävän ja oikeudenmukaisen ratkaisun tukemiseksi aktiivisesti etsinyt yksityisomistuksessa olevien vanhojen luonnonmetsien suojelulle rahoitusmahdollisuuksia. Rahoitusta onkin tämän työn ansiosta löytynyt merkittäviä määriä valtiolta, yhtiöiltä, säätiöiltä ja yksityishenkilöiltä. Alueen yhteismetsätkin ovat hyötyneet monien pienmetsänomistajien ohella saadessaan metsän suojelemisesta suurempia tuloa kuin puunmyynnistä olisi koskaan saatavissa. Luontoarvot on ymmärretty myyntikelpoiseksi metsän tuotteeksi.

Tämä on erityisen tärkeää Inarin olosuhteissa, missä metsätalouden kannattavuuden on äärevistä kasvuoloista johtuen todettu vähänkään pitemmällä tähtäimellä olevan hyvin heikko, usein jopa miinusmerkkinen.

Greenpeacen mielestä tilanne on tunnustettava, ja keskityttävä toimiviin ratkaisuihin. Luonnonmetsien suojelun rahoittajien ja metsänomistajien toistensa löytäminen on juuri sellainen kestävä ratkaisu.

Kirjoittaja on Greenpeace Nordenin apulaismaajohtaja.

Lisää aiheesta: Greenpeace toiminta haittaa jo ympäristöäkin, sanoo MTK:n Marko Mäki-Hakola

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat