Ruotsalainen pienmetsäkonevalmista Malwa esittäytyy FinnMetkossa ensimmäistä kertaa Suomessa. Toistaiseksi yhtiöllä ei Suomessa ole maahantuojaa, eikä yhtään konetta ole vielä myyty.
”Ilahduttavaa huomata, että koneemme ovat kiinnostaneet täällä monia”, Malwa Forest Ab:n yhdeksän vuotta sitten perustanut Magnus Wallin kertoo.
Malwa valmistaa sekä hakkuu- että yhdistelmäkonetta ja kuormatraktoria. Koneet asettuvat kooltaan ”oikeiden” metsäkoneiden ja mönkijäsarjan vehkeiden välimaastoon.
Esimerkiksi Malwa 560 F -kuormatraktori painaa 5 400 kiloa ja kantaa valmistajan mukaan 5,5 tonnin kuorman. Koneen leveys on 195 senttiä. Hakkuukone on samaa sarjaa.
Wallinin mukaan hakkuukone pystyy työskentelemään samalla taksalla kuin isommat kilpailijansakin.
”On tietysti selvää, että Ponsse tuottaa enemmän, mutta se on samalla monin verroin kalliimpi.”
Lähikuljetus käy sen verran hitaammin kuin isoilla koneilla, että ajotaksan on Wallinin mukaan oltava nelisen euroa tavallista korkeampi.
”Monet metsänomistajat arvostavat pienkonetta harvennushakkuilla, vaikka kantohinta jääkin hieman tavallista alemmaksi. Ja kun metsänomistajat kiinnostuvat, myös yrittäjät ovat löytäneet koneemme.”
Wallin kertoo, että tällä hetkellä Ruotsiin myytävistä Malwoista 70 prosenttia menee yrittäjille.
”Kun yhdeksän vuotta sitten aloitimme valmistaa näitä koneita, kaikki myytiin metsänomistajille.”
Ponsse palautti biisonin takaisin metsäluontoon
FinnMetkon rouheimmalla näyttelyosastollaan metsäkonevalmistaja Ponsse esitteli muun muassa Bison-kuormatraktorin. Keskikokoinen, kantavuudeltaan 16 tonnin kone on suunniteltu suoriutumaan pitkistä metsäkuljetusmatkoista.
Koneen kallistelua vaimentava Active Frame -ohjaamon vakautus parantaa kuljettajan työoloja.
Bison on Ponssen aiemminkin valmistama konemalli, jonka valmistus on kertaalleen lopetettu, mutta aloitettiin nyt uudelleen.
Bisonin lisäksi Ponsse esitteli FinnMetko-messuilla uuden kahdeksanpyöräisen Cobra-hakkuukoneen.
Nisulalta uutuuskone turvemaiden harvennuksille
Tässä on metsänomistajille mieluinen harvesteri, lupaa Nisula Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Mattsson esitellessään harvennushakkuille tarkoitettua uutta kuusipyöräistä N5-hakkuukonetta.
40-vuotismerkkipäiviään FinnMetkossa tänä vuonna viettävä Nisula pyrkii koneissaan yksinkertaisiin, luotettaviin ratkaisuihin. Kuusipyöräinen uutuuskone sijoittuu 15 tonnin painoluokkaan ja se on suunniteltu erityisesti turvemaiden ympärivuotisiin harvennuksiin.
”Meidän mielestämme harvennuksille ei ole järkeä viedä 25 tonnin painoisia hakkuukoneita, siksi pudotimme painosta kymmenen tonnia pois. Lähtökohtana on, että koneen on miellytettävä metsänomistajia ja oltava yrittäjälle kannattava”, Mattsson kertoo.
Kone voidaan varustaa 9–10,5 metriin ulottuvin kuormaimin. Hakkuupäät Nisula valmistaa itse, toisin kuin monet saman kokoluokan valmistajat. Hakkuupäätä vaihtaen kone voidaan versioida joko ensiharvennuksille tai harvennusten yleiskoneeksi.
Jämsässä toimivan Nisulan päätuote ovat erilaiset hakkuukourat, metsäkoneita yritys valmistaa muutamia kymmeniä vuodessa.
Noin 60 prosenttia liikevaihdosta kertyy viennistä. Tärkein vientimaa on Brasilia, johon myydään kaivureihin asennettavia hakkuukouria.
Deeren uusi kartta löytää jokaisen pöllin
Metsäkonevalmistaja John Deeren uusi Timbermatic-karttajärjestelmä liittää leimikolla työskentelevät koneet samaan pilvipalvelimeen, mikä helpottaa merkittävästi korjuun hallintaa.
Hakkuukone paikantaa kaikki tekemänsä puutavarakasat kartalle ja tieto siirtyy tosiaikaisesti myös kuormatraktorin kuljettajan käyttöön. Näin hän löytää karttanäkymältään ajourat ja niille kasatun puutavaran vaivattomasti. Lisäksi järjestelmä opastaa lyhimmän ajoreitin lanssipaikalle.
”Järjestelmän paikannustarkkuus on kaksi metriä, joten puutavara löytyy vaikka hangen alta”, John Deeren teknologiakonsultti Simo Tujula selvittää.
Timbermatic-järjestelmä kertoo myös, paljonko eri puutavaralajeista on jo ajettu tienvarteen. Tämä helpottaa puutavaran kaukokuljetusten ohjailua.
Tujulan mukaan Timbermatic-karttajärjestelmiä on jo käytössä sekä Suomessa että Keski-Euroopassa. Ne ovat vakiovarusteena John Deeren uusissa G-sarjan metsäkoneissa.
Logsetille markkinoiden kantavimmat telat
Pohjanmaalla metsäkoneita valmistava Logset varustaa suositun 5F-kuormatraktorinsa markkinoiden leveimmillä symmetrisillä teloilla. Olofsforsin valmistamien telojen leveys on 120 senttiä. Niiden sovittamiseksi koneeseen on traktorin kuormatilan alaosaa kavennettu ja vanteet on tuotu tavallista ulommas.
”Kone on kantavampi kuin kilpailijoiden pitkätelaiset kuormatraktorit ja selvästi kantavampi kuin normiteloilla varustettu 5F-kone”, kertoo myyntipäällikkö Erno Mäntynen Logset Oy:stä kertoo.
Hänen mukaansa myös Logset on päässyt nauttimaan metsäkonemarkkinoiden hyvästä imusta.
”Myyntimme kasvoi viime vuonna noin 30 prosenttia edellisvuodesta, tälle vuodelle odotamme saman suuruista myynnin kasvua.”
Logset valmistaa tänä vuonna noin 100 metsäkonetta.
Sampo Rosenlew tähyää tukkimetsiin
Porilainen puimureita ja metsäkoneita valmistava Sampo Rosenlew esitteli FinnMetko-messuilla kolme uutuuskonetta, jotka kaikki laajentavat perinteisen harvennuskonevalmistajan metsäkonevalikoimaa entistä järeämpien metsien korjuuseen sopivaksi.
Näyttävin Sampo-uutuus on keskiraskas HR86 -hakkuukone, joka on tarkoitettu päätehakkuille ja myöhempiin harvennuksiin. Koneen työpaino 20 tonnia ja sen Acco Power -moottorin teho on 195 kW. Kone voidaan varustaa 10 tai 11 metriin ulottuvalla kuormaajalla. Hakkuupääksi valmistaja tarjoaa Keslan 25RH-II tai 27RH-II -malleja. Kone on varustettu pyörivällä turvaohjaamolla.
Uuden harvesterin rinnalle on tarjolla saman kokoluokan FR68 -kuormatraktori, jonka kantavuus on 14 tonnia.
Molemmat mallit ovat alkuaan viime vuonna toimintansa lopettaneen Logman Oy:n kehittämiä. Sampo osti yhtiön jäämistön.
”Olemme kehittäneet koneita edelleen ja tehneen niihin uusia teknisiä ratkaisuita. Kummankin mallin valmistus on määrä aloittaa ensi vuoden keväällä”, kertoo Sampo Rosenlewin metsäkonepuolen johtaja Hannu Hietikko.
Lisäksi Sampo esitteli uuden, kevyeen keskisarjaan lukeutuvan FR48 -kuormatratraktorin.
Uutta rautaa ennätyssavotoille
Tänään alkavassa metsä- ja maarakennusalan FinnMetko-näyttelyssä on ennennäkemätön kattaus. Metsäalan huippusuhdanne näkyy siinä, että konevalmistajilla on roppakaupalla uutuuksia tarjottavanaan.
Jämsänkosken metsäkoulun ympäristössä jo 17. kerran järjestettävä FinnMetko kokoaa metsä- ja puunkorjuualan ammattilaiset ja yhä runsaammin myös metsänomistajia alkavan viikonlopun kuluessa yhteen. Lauantaihin jatkuville messuille odotetaan jopa 35 000 kävijää.
Suomen suurimmaksi mainittuun työkoneiden näyttelyyn on tulossa yli 400 näytteilleasettajaa. Järjestäjien mukaan nähtävää on runsaasti.
”FinnMetko-messuilla nähdään huikea määrä uusia konemalleja, sovelluksia ja palveluita sekä vanhojen tuotteiden uusia ominaisuuksia”, järjestäjiin kuuluvan Koneyrittäjien liiton viestintäpäällikkö Sirpa Heiskanen.
Tuotekehittelyä ja uutuuksien esittelyä kiihdyttää alati kiristyvä kilpailu urakointimarkkinoilla.
”Koneiden ja laitteiden tuottavuuden ja tehokkuuden lisäämisellä on suuri merkitys koeyritysten taloudelliseen menestykseen. Tuotekehittelyä kannustaa myös kuljettajien työturvallisuuden ja työmukavuuden parantaminen. Niillä on merkitystä, kun konetyöalojen yritykset joutuvat kisaamaan työntekijöistä muiden alojen kanssa”, Heiskanen taustoittaa.
Hän ennakoi, että tällä kertaa yritykset pyrkivät myös rekrytoimaan työvoimaa FinnMetkon aikana.
”Ripeasti kasvanut urakointipalveluiden kysyntä on luonut alalle uusia työpaikkoja ja työvoimasta on ajoittain pulaa. Noin 70 prosenttia alan yrityksistä kertoo, että työvoiman löytäminen on työlästä”, Heiskanen kertoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.