Ajankohtainen | Eurooppalainen näkökulma

Metsäammattilaisten järjestön puheenjohtaja kaipaa tasapainoa metsäpolitiikkaan.

Saksalainen Michael Diemer on eurooppalaisen metsäammattilaisjärjestön UEF:n puheenjohtaja. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Saksalainen Michael Diemer on eurooppalaisen metsäammattilaisjärjestön UEF:n puheenjohtaja. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Jokainen Euroopan maa on erilainen, mutta metsäkysymykset ovat yhteisiä. Eurooppalainen metsäammattilaisten kattojärjestö UEF (Union of European Foresters) pyrkii edistämään monipuolista metsäkeskustelua EU:ssa ja eri maiden kansallisessa politiikassa.

Tänä vuonna UEF kokoontui vuosittaiseen tapaamiseensa Suomeen, Nuuksion kansallispuiston maisemiin sekä hotelli Gustavelundiin.

Järjestön saksalainen puheenjohtaja Michael Diemer kertoo, että jäseniä on myös Euroopan unionin ulkopuolisista maista.

”EU:n linjaukset ovat kuitenkin ratkaisevia mantereen metsien kehitykselle.”

Seminaaritilaisuuden teemana oli taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Ympäristöasioita on jo käsitelty hyvin laajasti viime vuosien tapaamisissa.

Kasvatusta ja tuulienergiaa

Päivätyönään Diemer on Kastellanin metsänhoitoviraston eli Forstamtin johtaja Rheinland-Pfalzin osavaltiossa. Saksalainen Forstamt vastaa sekä valtion, yhteisöjen että yksityisen metsäomaisuuden hallinnoinnista.

”Yhdentoista vuoden ajan olen hoitanut myös alueemme tuulivoima-asioita. Ennen tuulivoimalan perustamista on selvitettävä alueen luontoarvot.”

Maanomistaja voi ansaita tuulivoimalan vuokrasta enemmän kuin puukaupasta.

Saksassa metsänhoitajien koulutus sisältää myös pedagogisia opintoja. Paikallinen metsähallitus tarjoaa koululaisille metsämajoja, joissa voi yöpyä ja saada opetusta metsäasioissa.

Diemer toteaa, että lapset kasvavat jonakin päivänä aikuisiksi, ja joistakin tulee myös päätöksentekijöitä.

”Aikuisiin ei voi enää helposti vaikuttaa, mutta lapset on helppo tavoittaa. Haluamme saada aikaan kestäviä muutoksia asenteissa ja tietoisuudessa.”

Lapsille kerrotaan sekä metsien talouskäytöstä että metsien suojelun tärkeydestä.

Metsästrategia mietityttää

Diemerin mielestä luonnonsuojeluaate on viime vuosina vaikuttanut vahvasti EU:n päätöksentekoon.

”UEF:n mielestä EU:n metsä- ja biodiversiteettistrategiat ovat lisääntyneine suojelutavoitteineen jo hiukan epätasapainossa.”

Metsien käyttöön voidaan soveltaa neljää kestävyyden pilaria: ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen. Diemerin mielestä on selvää, että nyt taloudellinen kestävyys kärsii.

Luonnonsuojelukin on toki tärkeää, Diemer toteaa. Ilmastonmuutoksen lieveilmiöt ovat aiheuttaneet Saksassa metsätuhoja viime vuosina. Myrskyt ovat kaataneet metsää, ja viimeisen kolmen vuoden aikana kirjanpainajat ovat olleet suuri riesa.

Tuhokuoriaiset ovat yhä ongelma, myös Rheinland-Pfalzissa. Kuusia ei enää ole juuri lainkaan, mutta metsiin on istutettu monipuolisesti uusia puulajeja.

Union of European Foresters

  • Eurooppalaisten metsätoimijoiden kattoyhdistys
  • Jäsenenä 25 järjestöä 21 Euroopan maasta
  • Edustaa yhteensä noin 85 000:ta metsänhoitajaa, jotka vastaavat erilaisten omistajien metsistä: valtion, yhteisöjen ja yksityisten metsänomistajien
  • Suomesta järjestöön kuuluvat METO ja Loimu ry
  • Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus