Ladataan...
Ensiharvennukseen kymmenessä vuodessa
Vinhasti kasvavasta koivikosta saatiin parikymmentä kuutiota myyntipuuta hehtaarilta.
Tilaajille
Vinhasti kasvavasta koivikosta saatiin parikymmentä kuutiota myyntipuuta hehtaarilta.
Sahalan kartanossa Rautalammilla tuotetaan puuta tavoitteena mahdollisimman hyvä taloustulos.
Siihen sisältyy tuhoriskien ja märkyyshaittojen minimointi, puun kasvun ja tukkiprosentin maksimointi.
Tervetuloa katsomaan !
Suomen metsänomistajat on kuiduttavan teollisuuden johdolla jujutettu kasvattamaan metsänsä liian tiheinä, jolloin arvokkaan tukin osuus jää heikoksi.
Tilastojen mukaan hakkuista tukkia on vain 33 % ja loput kuitupuuta kun se voisi, ja pitäisi olla päin vastoin. Jo tämä yksin merkitsee 7 m3:n vaatimattomalla vuosikasvulla yli 100 € tulonsiirtoa tuottajalta teollisuudelle/ha/v eli esim. 30 ha metsätilalla 10 vuodessa turhaa tuoton menetystä n. 30.000 €.
Se, että puut kasvatetaan täysilatvuksisena vähän harvemmassa (EH:n jälkeen 600 r/ha = 4 m puuväli, tukkikasvatukseen väljennettynä 400 r/ha 5 m puuväli, superharvennettuna suurina puina 200r/ha, 7 m puuväli) on viisautta taloustuloksen ja tuhoriskien torjunnan kannalta.
Väitteet, että tiheä metsä kasvaa enemmän, pitää paikkansa vain muutaman vuoden ja vain jos latvukset ovat kutistuneet ja metsä on hyvin nuorta. Tiheä kasvattaminen heikentää nopeasti kannattavuutta ja paljon.
Puun kasvua tehostaa paljon
– Suuret (300 – 500 l) mättäät,
– Ojitus (ajouramätästyksessä ojat ja ajourat tulevat sivutuotteena), että myöskin kasvukauden ulkopuolella pohjavesi on ainakin 40 cm syvyydessä,
– Rotutaimet
– 1200 taimen istutustiheys (3 m välein), joka kasvattaa taimiin alusta lähtien voimakkaan latvuston.
Jos oma kokemus ei anna harkinta- tai ymmärryspohjaa, kannattaa käydä katselemassa eri ikäisten harvennusmetsien kantolustoja, käyttää mittasaksia ja taskulaskinta tai tehdä metsäretkiä sinne missä tämä osataan.
Ympäristötietoisille (kuten minäkin) tiedoksi fakta:
Järeämpien runkojen kasvatus tehostaa hiilensidontaa. Suomen päästöt ovat 0.14 % maapallon päästöistä ja ne voidaan kokonaan (jopa 3-kertaisesti) kattaa hyvällä metsänhoidolla.