Energiapuusta uhkaa tulla pula

Kylmä alkutalvi ja polttoturpeen alasajo laittavat metsäenergian toimitusketjut koetukselle.

Petri Ahokangas tarkastelee energiapuukasaa, jossa on tuhat kiintokuutiota energiarankaa. Sen verran palaa metsäenergiaa hänen laitoksessaan  vuorokaudessa. Lisäksi kuluu kuorta, purua, turvetta sekä teollisuuden hukkalämpöä. (Kuvaaja: Esko Keski-Vähälä)
Petri Ahokangas tarkastelee energiapuukasaa, jossa on tuhat kiintokuutiota energiarankaa. Sen verran palaa metsäenergiaa hänen laitoksessaan vuorokaudessa. Lisäksi kuluu kuorta, purua, turvetta sekä teollisuuden hukkalämpöä. (Kuvaaja: Esko Keski-Vähälä)

Suuren voimalaitoksen polttoainepäällikön työssä on riittänyt alkutalvesta haasteita. Erityisen leutojen talvien jälkeen on nähty yllättäen lähes ”vanhanajan” syystalvi, kun pakkaset alkoivat jo lokakuulla.

”Olemme ajaneet voimalaitosta koko syksyn neljänneksen kovempaa kuin vuosi sitten, jolloin syksy oli todella leuto. Oma lukunsa kokonaisuudessa on ollut nopeasti noussut sähkön hinta”, kertoo Kokkolan Energia Oy:n polttoainepäällikkö Petri Ahokangas.

Samaan aikaan polttoaineiden suhteessa on tapahtunut nopea täyskäännös.

”Syksyn aikana poltimme 70 prosenttia puuta ja 30 prosenttia turvetta, kun käyttökeskiarvo on ollut aiemmin päinvastainen”, Ahokangas kertoo.

Viime vuonna laitos poltti metsähakkeesta ja teollisuuden sivuvirroista koostuvaa puuraaka-ainetta kaikkiaan reilut220 000 kiintokuutiometriä turpeen lisäksi.

Taipuuko puu turpeen rooliin?

Tilanne laittaa metsäenergian toimitusketjujen joustavuuden täysin uudenlaiselle koetukselle. Puulogistiikan pitäisi toimia vähintään yhtä jouhevasti kuin turvetoimitusten. Puuta ei voi voimalaitoksen kentälle varastoida rajattomasti.

”Tila ei yksinkertaisesti riitä. Ja jos tuleekin leuto talvi, hakkeet pahimmassa tapauksessa palavat varastokasaan. Raaka-aineen toimittajien olisikin pystyttävä lisäämään tai supistamaan toimituksia tarvittaessa nopeasti ja joustavasti. Nyt nähdään, miten puu tähän taipuu”, kuvailee Ahokangas.

Suurimmat haasteet ovat metsäenergian toimittajien resurssit ja kotimaisen metsäenergian riittävyys. Vaikeuskerrointa lisää, että polttoainetarpeen ennakointi on vaikeaa. Vuosi sitten hakkurit olivat vuodenvaihteessa puomi suorana, nyt on paahdettu täysillä jo pitkään.

”Työtä on paljon ja olemme lisänneet resursseja tälle talvelle. Aikataulutukset ja varakapasiteetin järjestäminen esimerkiksi huoltojen ajaksi tuovat haasteita työhön”, kuvailee haketuspalveluita Keski-Suomessa tarjoavan Konnekuljetuksen toimitusjohtaja Mika Liimatainen.

Asiakaskohtaisia eroja tilanteeseen varautumisessa esimerkiksi terminaalien osalta on paljon.

”Mutta kuivaa metsäenergiaa ei varmaan yleisesti ottaen ole liikoja kellään varastossa”, Liimatainen sanoo.

Kuivaa puuta tarvitaan paukkupakkasilla

Petri Ahokankaan mukaan alkutalvi kasvavan puunkäytön tahdissa on sujunut toistaiseksi hyvin.

”Tosin kädestä suuhun mennään. Nyt tilasin kentälle hätäavuksi kunnon rankaa, jota haketetaan pihassa parhaillaan”, kertoo Ahokangas vuodenvaihteen välipäivinä.

”Kunnon rangalla” Ahokangas tarkoittaa kuitupuuta.

Hän arvioi, että mikäli talvi jatkuu kylmänä, hyvälaatuisesta kuivasta metsäenergiasta tulee tänä talvena laajalti pulaa.

”Talvihan on vasta alussa. Helmikuun paukkupakkasilla kosteat sahojen sivutuotteet eivät riitä tuottamaan tarpeeksi tehoja, vaan sekaan tarvitaan kuivaa tavaraa.”

Kuuma kysymys tuleekin olemaan, millaista puuta voimalaitoksissa tulevaisuudessa poltetaan, ja mistä se löytyy.

”Jalostuskelpoisen puun polttamisen kieltämistä on esitetty eri keskusteluissa. Ainakaan täällä Keski-Pohjanmaalla pienpuulla tai varsinkaan hakkuutähteillä ei voida korvata turvetta täysin muuta kuin juhlapuheissa.”

Lue lisää huomenna perjantaina ilmestyvästä Metsälehdestä.

Kommentit (1)

  1. Panu

    Tilanne on aika erikoinen kun kaiken uusiutuvan (turve, puu) polttaminen pyritään kieltämään samalla kun fossiilisten poltto (bensiini, diesel, kivihiili) näyttää olevan OK.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut