Hakkuutähteistä, kannoista ja rankapuusta valmistettua metsähaketta on viime aikoina käytetty vuosittain runsaat seitsemän miljoonaa kuutiometriä. Ainespuun hakkuut ovat viime vuosina olleet yli 70 miljoonaa kuutiometriä.
Metsähakkeen käyttö on lisääntymässä, ja kysynnän ennakoidaan jatkossa kasvavan entisestään.
Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Tage Fredrikssonin mukaan kasvu johtuu Lahden, Naantalin ja Vantaan uusista biovoimalaitoksista, joiden puuntarve on yli miljoona kuutiota vuodessa. Myös hiilen päästökiintiöiden kallistuminen vahvistaa puun asemaa polttoaineena.
Energiapuun tarve lisääntyy yhä, jos Helsingin Vuosaaren biovoimalaitos päätetään rakentaa. Hiilivoimaa korvaavan, 750 000 kuutiota puuta vuodessa polttavan laitoksen on määrä käynnistyä vuonna 2023. Myös Espoon Kivenlahteen on rakenteilla iso biovoimala.
Märkä puu palaa alkavana talvena
Energiapuun hankkijat ovat vähentäneet hakkuutähteiden ja rankapuun ylivuotisia varastoja osin varastohävikin torjumiseksi, osin siksi, ettei tavaraa riitä varastoitavaksi.
Kainuussa ja Keski-Suomessa energiapuuta hankkivan OK-yhtiöiden toimitusjohtajan Elias Laitisen mukaan järkevään hintaan ostettavaa energiapuuta on vaikea löytää riittävästi hakkuutähdettä tuottavien päätehakkuiden vähenemisen vuoksi.
”Hakkuutähteen niukkuutta ei kokonaan pystytä korvaamaan lisäämällä rankapuun korjuuta nuorista metsistä”, hän lisää.
Parin viime vuoden aikana kuitupuut on ohjattu tarkoin sellutehtaille. Laskusuhdanteessa kuitupuun mittaista puuta saattaa jälleen ohjautua energiantuotantoon.
MTK:n metsälinjan kenttäpäällikkö Pauli Rintala ennustaa, että tämä on ensimmäisenä edessä Etelä-Suomessa.
”Teollisuus on laskenut kuitupuun hintaa. Toisaalta energiapuun hinnassa on nousupaineita, joten hinnat lähenevät. Lisäksi nuorista metsistä kertyy enemmän myytävää, kun harvennuspuu otetaan energiapuuksi. Myös korjuu on edullisempaa, kun kaikki puu menee samaan pinoon.”
Rintala huomauttaa, että energiapuun hyvä kysyntä keskittyy Etelä- ja Länsi-Suomeen. Idässä ja pohjoisessa esimerkiksi hakkuutähteet kerätään nytkin vain voimaloiden lähialueilta.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 21/2019.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.