Stora Enson metsäjohtaja Janne Partasen puheissa Veitsiluodon paperi- ja sellutehtaiden sulkeminen on vasta suunnitelma, koska yt-neuvottelut ovat meneillään. Todellisuudessa Kemin paperintuotantoa ei pelasta mikään.
Päätös leikkaa puunkysynnästä kaksi miljoonaa kuutiometriä kuitupuuta, siitä puolet koivua ja puolet havua. Puunkäytön nettovähennys jää tätä pienemmäksi, koska Stora Enson uusi kartonkikone Oulussa lisää havukuitupuun käyttöä ensi vuoteen mennessä puolella miljoonalla kuutiolla.
Oulussa kuluu jatkossa 2,5 miljoonaa kuutiota havukuitupuuta vuosittain. Lisäksi Veitsiluodossa toimintaansa jatkava saha käyttää vuosittain puoli miljoonaa kuutiota mäntytukkia.
Kaikkiaan Stora Enson puunkäyttö siis vähenee pohjoisessa reilut 1,5 miljoonaa kuutiometriä, ja tästä enin osa on koivukuitupuuta.
Puuvirta kääntyy etelään
Partasen mukaan pohjoisen puunhankinta-aluetta ei supisteta eikä puunhankintaan ole ilmoitettu yt-neuvotteluita.
”Pohjois-Suomessa on maan suurin hakkuiden lisäämispotentiaali. Meillä on siellä vahva organisaatio ja hyvät yrittäjät.”
Jatkossa pohjoisen puuta virtaa etelään. Esimerkiksi Stora Enson Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Enocellin sellutehtaan puunhankintaa voidaan suunnata Kainuuseen ja Koillismaalle.
Metsänomistajatahot ovat pelänneet, että Pohjois-Suomen puunhankintaan tulee pari laihaa vuotta ennen kuin Metsä Fibren Kemin biotuotetehdas kiihdyttää puunhankintaa. Partasen mukaan Stora Enso jatkaa tavoitteellisia ostojaan, joten välivuosia ei pitäisi tulla.
Veitsiluoto-uutinen on herättänyt huolta myös Länsi- ja Keski-Suomessa. Korjuupalvelua tekeville metsänhoitoyhdistyksille Stora Enso on tärkeä kuitupuun ostaja. Partasen mukaan myös läntisen Suomen puu kiinnostaa yhtiötä edelleen.
Stora Enso käyttää Suomessa vuosittain 20 miljoonaa kuutiometriä puuta. Tästä tuontipuuta on kolme miljoonaa kuutiometriä.
Puolet kotimaan puusta hankitaan itse, toinen puoli tulee vierailta toimittajilta. Esimerkiksi Stora Enson osin omistama Tornator toimittaa vuosittain kaksi miljoonaa kuutiometriä puuta Stora Enson laitoksille.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.