“Ei haittaa, jos se on kauniskin”

Jarkko Kaunismäki valmistaa perinteisiä pitkäjousia puusta. Niiden ydin on lähes poikkeuksetta kotimaista vaahteraa.

Jarkko Kaunismäen valmistavat jouset odottavat, että asiakas tulee sovittamaan niitä. Kun jousi on teknisesti valmis, hän käyttää yhden illan hioen, tunnustellen ja viimeistellen sitä. (Kuvaaja: Else Kyhälä)
Jarkko Kaunismäen valmistavat jouset odottavat, että asiakas tulee sovittamaan niitä. Kun jousi on teknisesti valmis, hän käyttää yhden illan hioen, tunnustellen ja viimeistellen sitä. (Kuvaaja: Else Kyhälä)

Jousiseppä Jarkko Kaunismäki nostaa afrikkalaisesta mustapuusta valmistetun visaviiluin koristellun jousen ilmaan. Hän katsoo tyytyväisenä virtaviivaista tilausjousen kaarta – hyvältä näyttää.

Kaunismäki valmistaa pitkäjousia asiakkaan mittojen mukaan. Liki kahdenkymmen vuoden kokemuksella hän tietää, minkälainen jousi tilaajan käteen istuu. Jousen jäykkyys ja vetopituus räätälöidään sopiviksi. Näin jousi antaa juuri niin kovan vetovastuksen kuin asiakas haluaa, kun jänne on venytetty täyteen vetopituuteensa. Nuoletkin Kaunismäki valmistaa jousen kanssa yhteensopiviksi.

Puusta valmistetut jouset ovat myös suoranaisia käytännön taide-esineitä.

”Jousi on tekninen laite, mutta eihän se haittaa, jos se kauniskin on”, Kaunismäki toteaa.

Mallia intiaaneilta

Jousiammunta on ollut lähellä Kaunismäen sydäntä pikkupojasta asti. Ensimmäisen jousen hän valmisti käsityönä veneenveistäjänä toimineen pappansa verstaassa vuosituhannen vaihteessa.

Alusta asti juuri perinteisen pitkäjousen, eli kaareltaan D-kirjaimen mallisen jousen, historia on kiehtonut Kaunismäkeä. Hän on ottanut jousiinsa mallia Amerikan tasankointiaanien ja keskiajan englantilaisten sotilaiden jousista.

Amerikassa ammattimaisia jousentekijöitä on satoja. Suomessa Kaunismäki on tällä hetkellä ainoa laatuaan. Hänen verstaallaan syntyy vuodessa kolmisenkymmentä jousta. Ne valmistuvat lähes kokonaan puusta. Ainoastaan kaarien pinnoissa käytetään läpinäkyvää ohutta lasikuitua.

”Jousen runkona käytän vaahteraa. Vaahterassa sitkeys on koivuun verrattuna parempi ja se on kovempaa”, Kaunismäki kertoo.

Myös kirsikka, saarni ja jalava toimivat, mutta niiden hinta-laatusuhde ei ole vaahteran veroinen. Nuoliin hyvä materiaali on kotimainen mänty sekä amerikkalainen seetri. Eksoottisilla puulajeilla jouseen saadaan painoa ja ulkonäköä.

”Kerran asiakas toi palan vanhaa tammea ja halusi jousen siitä.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset