Ehdokkailta ”ei” kiinteistöverolle

Puun myyntitulojen verotusta olisi valmis alentamaan reilu puolet Metsälehden vaalikoneeseen vastanneista kansanedustajaehdokkaista.

 (Kuva: Lehtikuva)
(Kuva: Lehtikuva)

Kiinteistövero ei ainakaan lähitulevaisuudessa ulotu metsiin, jos Metsälehden vaalikoneeseen vastanneet kansanedustajaehdokkaat ovat seuraavassa eduskunnassa. Metsän kiinteistövero ei saa juurikaan kannatusta miltään vaalikoneeseen vastanneelta puolueelta.

Myönteisimmin metsän kiinteistöveroon suhtautuvat sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto. Sosiaalidemokraateista sitä kannattaa reilut 20 prosenttia, vasemmistoliitosta vajaat 30 prosenttia. Kielteisimmin veroon suhtautuu keskusta.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Jussi Leppänen arvioi, ettei kiinteistöveron ulottaminen metsiin nouse vaalikoneen vastausten perusteella esille tulevissa hallitusneuvotteluissa.

”Metsän kiinteistöveroa ovat pitäneet esillä erityisesti sosiaalidemokraatit. Puheiden tasolla kiinteistöverolla ehkä enemmän uhkaillaan kuin ollaan tosissaan sen kannalla. Vaalikonevastausten perusteella tuskin edes vasemmistohallitus lähtisi sitä toteuttamaan”, hän sanoo.

Valmiutta kompromisseihin

Metsälehden vaalikoneeseen vastasi kaikkiaan 755 ehdokasta. Heistä reilu puolet olisi valmis alentamaan puun myyntitulojen verotusta. Puun myyntitulot ovat pääomatuloa, josta maksetaan 30 000 euroon asti 30 prosentin veroa ja yli menevältä osalta 34 prosentin veroa, kun tuloista on ensin vähennetty viiden prosentin yrittäjävähennys.

Selkeimmin verotuksen alentamisen kannalla ovat perussuomalaiset, tähtiliike, kokoomus ja keskusta. Verotuksen alentamista vastustavat vihreät, vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit. Sosiaalidemokraateista noin kolmasosa olisi tosin valmis alentamaan verotusta.

Leppänen arvioi, että keskusta pyrkisi alentamaan puun myyntitulojen verotusta kasvattamalla yrittäjävähennystä. Kokoomuksella taas on hänen mukaansa melko yleisellä tasolla ilmaistu tavoite, ettei yrittäjyyden ja omistamisen verotus kiristyisi. Sosiaalidemokraatit saattavat Leppäsen mukaan olla metsäverotuksen osalta valmiita kompromisseihin.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 6/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus