Biokaasun tuottaminen sellutehtaiden puhdistamolietteestä on osoittanut odotettua vaikeammaksi. Kun Metsä Fibre aikanaan esitteli Äänekoskelle rakennettavaa biotuotetehdastaan, infoissa kerrottiin monenmoisista innostavista oheistuotteista, joita tulevalla tehtaalla valmistettaisiin muuten lietteeksi menevistä sivuvirroista.
Yksi kiinnostavimmista oli idea kaasuttaa jätevedenpuhdistamon liete biokaasuksi. Tehtaalla liikkuvat autot ja myöhemmin – niin visioitiin – myös puutavara-autot oli tarkoitus tankata oman tehtaan kaasulla. Prosessin jäänteet piti puristaa biopelleteiksi, jotka olisi voitu polttaa voimalaitoksilla. Tämä olisi korostanut tehtaan hiilineutraaliutta.
Vision toteuttaminen on osoittautunut yllättävän mutkikkaaksi.
Tehdas on käynyt kohta neljä vuotta, mutta biokaasu ei vieläkään pihise autojen tankkeihin. Metsä Fibren liikentoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Kaija Pehu-Lehtonen lupailee kuitenkin sähköpostitse, että laitteistot saadaan tuotantokuntoon tämän kevään aikana.
Gasumin vuoro yrittää
Nyt tuotantoa yritetään ajaa ylös alan ykköstoimijan Gasum Oy:n avulla.
Metsä Fibre valitsi Äänekosken biotuotetehtaan yhteistyökumppaniksi biokaasun tuotantoon Eco-Energy SF:n, joka on Envor Groupin osakkuusyhtiö. Envor Group on jätehuoltoalaan erikoistunut forssalainen perheyhtiö.
Ennen Äänekoskea sellutehtaiden biolietteitä ei ollut yritetty kaasuttaa, ja toimivan tekniikan kehittäminen onkin osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Metsä Fibren mukaan tämä on syy sille, ettei tuotantoa ei vieläkään ole saatu käyntiin.
Vuoden 2018 lopulla Metsä Fibre osti laitoksen Eco-Energyltä ja otti samalla biokaasutoiminnan omiin käsiinsä. Siinä vaiheessa biokaasulaitteiston rakentaminen oli vielä kesken. Kuivatusta lietteestä puristettuja biopellettejä on tuotettu vuodesta 2018, mutta kaasua ei vieläkään. Tänä vuonna Metsä Fibre haki erääntyneiden saataviensa vuoksi Eco-Energyn konkurssiin.
Gasumin kanssa edelleen rakennetun biokaasulaitoksen on määrä edetä koekäyttöön kuluvan kevään aikana. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, edetään seuraavassa vaiheessa liikennekäyttöön soveltuvan biokaasun tuotantoon. Kaasun jakelusta vastaa Gasum.
Biopellettejä saatu valmiiksi
Kaasun ohella Äänekosken biokaasulaitoksen toinen päätuote on kiinteä mädäte, jota on pelletöity voimalaitospolttoaineeksi. Kun laitoksen toiminta on kangerrellut, on mädätettä jouduttu esimerkiksi Kauppalehden tiedon mukaan ajamaan Pohjanmaalle Hituran kaivoksen täytteeksi.
Metsä Fibren tiedottaja Tiina Tassi myöntää, ettei pelletöintikään aina ole toiminut kunnolla ja mädätettä on hyödynnetty maanrakennusaineena ja bioenergian tuotannossa – Hiturasta hän ei lausumassaan puhu mitään.
Pehu-Lehtonen kertoo, ettei Kemiin rakennettavalle biotuotetehtaalle tule biokaasun tuotantoa, mutta pellettejä laitoksella on määrä tehdä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään