Belgian paimenkoira Aska säntää häkistään kuin ohjus ja ryntää eteläruotsalaiseen kuusikkoon. Tyttökoiralla riittää intoa. Onnistunut suoritus tietää onnen hetkiä, kun emäntä antaa tennispallon retuutettavaksi.
Aska on yksi maailman viidestä kirjanpainajakoirasta. Ne kaikki ovat Anette Johanssonin kouluttamia.
Ja kyllä. Tämä on ihan vakavasti otettava juttu. Etelä-Ruotsissa asuva Johansson on kesät kiireinen koirineen. Hänen perustamansa yritys Sniffer Dogs tekee yhteistyötä niin tutkijoiden, viranomaisten kuin metsäyhtiöidenkin kanssa. Aina joskus yksityisetkin metsänomistajat ottavat yhteyttä.
”Teen yhteistyötä Ruotsin maatalouskorkeakoulun kanssa ja osallistun heidän tutkimuksiinsa. Toissa kesänä olin pohjoisessa ja etsimme kirjanpainajan iskemiä puita SCA:n metsistä. Lääninhallituksen lukuun etsimme kirjanpainajaesiintymiä luonnonsuojelualueiden lähistöltä, jotta haitat naapuruston metsänomistajille voidaan estää”, Johansson kertoo.
Pelastuskoiran uusi elämä
Idea kirjanpainajia jahtaavista vainukoirista kehkeytyi kymmenkunta vuotta sitten – onnettomuuden kautta.
”Siihen aikaan harrastin pelastuskoiria. Oma schäferini loukkaantui eikä enää pystynyt toimimaan. Samaan aikaan Etelä-Ruotsissa oli pahat kirjanpainajatuhot isojen myrskytuhojen jäljiltä. Kirjanpainajat iskivät jopa meidän puutarhassa kasvavaan kuuseen.”
Ja niin ontuva, entinen pelastuskoira sai uutta sisältöä elämäänsä. Kirjanpainajajahti perustuu kuoriaisten erittämän feromonihormonin tuoksuun. Se on keino, jolla juuri puuhun iskeneet kirjanpainajat viestivät lajitovereilleen sopivasta lisääntymispaikasta.
”Ensin harjoittelimme sisällä keinotekoisella feromonivalmisteella ja jatkoimme metsään.”
Jopa 65 hehtaaria päivässä
Ihminen ei feromonia haista, mutta koiran supervainulla se löytyy helposti. Vainukoira osaa erottaa eri hyönteisten tuottaman hajun.
Johansson korostaa, että koirat löytävät parhaiten puut, joihin kirjanpainajat ovat juuri iskeneet. Näin metsänomistajalla on mahdollisuus korjata puu pois ennen kuin seuraava kuoriaissukupolvi varttuu lentokykyiseksi.
Hänen mukaansa koira on tehokas metsäinventoija. Parhaimmillaan koira on ehtinyt päivän aikana tutkia 65 hehtaaria metsää
”Kun koira löytää kuoriaisten saastuttaman puun, se pysähtyy puun luo. Osa koirista alkaa haukkua, mutta eivät kaikki. Olemme asentaneet gps-paikantimen ja lähettimen koiran pantaan. Näin sen kulkema reitti ja pysähdyspaikat, siis saastuneiden puiden sijainti piirtyvät kartalle.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään