Arvioi hirvituho laskurilla

Kaikista hirvituhoista ei saa korvausta. Metsälehden tekemä video opastaa, miten korvausmahdollisuutta voi arvioida hirvivahinkolaskurilla.

Metsänomistajalla on ongelma: Hirvet ovat katkoneet männyntaimia talven aikana, mutta vahingoittuneista puista saa korvausta vasta, kun tuhot ylittävät 170 euron korvauskynnyksen. Ylittyykö kynnys? Kannattaako tuhoista tehdä vahinkoilmoitus Suomen metsäkeskukselle?

Tätä voi yrittää arvioida netistä löytyvällä ilmaisella hirvivahinkolaskurilla. Korvausjärjestelmä on monimutkainen – ja niin on laskurikin – mutta sen käytössä auttaa Metsälehden tekemä opastusvideo.

Laskurin käyttöä varten tuhoalueelta tulee etsiä kohta, jossa on eniten hirvien kaluamia puita.

”Korvausmahdollisuutta kannattaa arvioida taimikon pahimmasta tuhokohdasta. Siitä me tarkastajatkin alamme vahinkoa mitata”, kertoo Suomen metsäkeskuksen metsäneuvoja Leena Kalin.

Männiköissä eniten tuhoja

Näin keväällä ei ole kovin vaikea tunnistaa hirvien tuoreita syömäjälkiä. Eniten vaurioita on mäntytaimikoissa.

Tavallisesti hirvet popsivat niin mäntyjen latvoja kuin oksien kärkiä sekä raastavat neulasia. Eläimet myös järsivät sekä hankaavat mäntyjen kuorta rikki.

”Korvauskynnys ylittyy todennäköisesti, kun vähintään 30 prosenttia puista on vaurioitunut pahoin”, Kalin sanoo.

Männyntaimi on vaurioitunut pahoin, jos latvakasvain ja kaikki ylimmät sivuversot on syöty, neulasmassasta on syöty yli 75 prosenttia tai kuorivaurio yltää yli 25-prosenttisesti rungon ympäri. Kolme vuotta vanhempia hirvituhoja ei kuitenkaan korvata.

Hirvivahinkolaskuri löytyy Tapion maastotaulukoiden yhteydestä. Linkki laskuriin on myös Metsäkeskuksen verkkosivuilla. Varsinaisen hirvivahinkoilmoituksen voi tehdä Metsään.fi-palvelussa.

Metsälehti on osa Tapio-konsernia.

Julkaistu Metsälehdessä 7/2019

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat