Arjen extremeä

Pihapuiden kaadossa joka liikeen täytyy onnistua, tietää metsuriyrittäjä Petri Oksanen.

Metsuriyrittäjä Petri Oksanen ohjaa henkilönostimen korin tottuneesti pihakoivun oksan viereen. Hän tarttuu toisella kädellään kiinni oksaan ja sahaa toisessa kädessään olevalla moottorisahalla oksasta muutaman kymmenen senttimetrin mittaisen pätkän. Tarkistettuaan, että alla ei näy ketään, hän tiputtaa oksanpätkän puun juurelle.

Sama jatkuu, kunnes oksa on katkottu kokonaan. Sen jälkeen on aika siirtyä seuraavaan ja sitä seuraavaan oksaan, kunnes koivusta on jäljellä pelkkä runko. Sitä Oksanen alkaa katkoa osissa ylhäältä alaspäin.

Kun koivusta on jäljellä enää muutaman metrin korkuinen rungonpätkä, Oksanen siirtyy työskentelemään maasta käsin. Avuksi tarvitaan kaadonsuuntaaja, sillä haljennutta ja lahoa puunrunkoa on vaikea saada kaatumaan oikeaan suuntaan.

”Aika sitkeä oli. Ei meinannut kaatua millään”, Oksanen toteaa, kun urakka on valmis.

Järeähkön pihakoivun kaataminen vei noin tunnin, sen verran kuin Oksanen etukäteen arvioikin.

”Pihapuiden kaato on sellaista extremeä. Joka liikkeen täytyy onnistua.”

Työnjälkeensä Oksanen on tyytyväinen. Suurin osa oksan- ja rungonpätkistä on siististi kannon ympärillä.

Töitä riittää

Tammikuun alun sää suosii Loimaalla Varsinais-Suomessa pihapuiden kaatoa. Lunta sataa hiljalleen, mutta tuulta ei ole nimeksikään.

Oksanen tekee pihapuiden kaatoja varsinkin talvisin ja keväisin. Kesät ja syksyt kuluvat pääosin metsänhoitotöissä. Varsinkin metsänhoitotöitä on Oksasen mukaan tarjolla niin paljon kuin jaksaa tehdä. Hän pyrkii kuitenkin siihen, että puolet töistä olisi pihapuiden kaatoa.

”Pidän siitä, että työssä on vaihtelevuutta. Lisäksi pihapuiden kaadosta maksetaan paremmin.”

Metsurityöt Oksanen -yrityksen nyt 25-vuotias Oksanen perusti vuonna 2017. Metsurin töitä hän alkoi kuitenkin tehdä jo vuonna 2015 opiskellessaan metsuriksi Paimion ammattiopisto Liviassa.

”Päätimme yhtenä iltana kurssikaverini kanssa ryhtyä tarjoamaan pihapuiden kaatoa kevytyrittäjinä. Kaverini jäi sittemmin armeijaan töihin, minä jatkoin metsuriyrittäjäksi.”

Oksasen yritys toimii hänen kotiseudullaan Varsinais-Suomessa. Kiinnostuksen sekä metsäalaa että yrittäjyyttä kohtaan Oksanen kokee saaneensa verenperintönä.

”Olen kotoisin maatilalta, kulkenut isän mukana metsässä ja kantanut polttopuuta sisään koko ikäni. Metsäkoulussa ajatus oman yrityksen perustamisesta vain vahvistui. Aika paljon saisivat pulittaa, että luopuisin yrittäjän vapaudesta.”

Nuoria alalle

Yrittäjänä tarvitsemansa opit Oksanen kertoo saaneensa pitkälti työharjoitteluiden kautta. Paras oppi on ollut se, että itseään ei kannata repiä rikki.

”Vanhemmat metsurit sanovat, että viidestä kuuteen tuntia fyysistä työtä päivässä riittää, jos töitä aikoo tehdä 40 vuotta.”

Metsätyö mielletään usein yksinäiseksi, mutta Oksanen on kerännyt ympärilleen yhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden verkoston.

”Olen sosiaalinen luonne, enkä viihdy metsässä yksin. Kyse on myös työturvallisuudesta. Metsässä minulla on usein renki mukana, ja vuoden ajan olen työllistänyt yhden kaverin täyspäiväisesti.”

Metsäalaa on viime aikoina kritisoitu muun muassa liiallisista hakkuista, mutta Oksasen työhön kritiikki ei heijastu. Hän kertoo kuitenkin seuraavansa keskustelua aktiivisesti.

”Ymmärrän huolen, mutta täytyy myös muistaa, että Suomi elää metsistä.”

Nuoria metsurin työ tuntuu Oksasen mukaan alkaneen kiinnostaa aiempaa enemmän. Harva kuitenkaan jää metsuriksi. Oksanen arvelee, että syynä on alhainen palkkataso.

”Itse taidan olla vuosikurssiltani ainoa, joka työskentelee metsurina. Metsurin työ on raskasta, ja palkan eteen täytyy tehdä tosissaan töitä. Harva nuori jää sellaiselle alalle, jossa kulut nousevat mutta taksat eivät.”

 

Kommentit (1)

  1. Metsäalaa vaivaavat matalat palkat ja pihapuun kaadosta lähdetään hakemaan lisätienestiä turvallisuusasioista välittämättä. Moottorisahalla yhdelläkädellä sahaaminen on turvallisuusriski. Kun taidot loppuu kesken aletaan hosumaan ja toinen käsi touhuaa jotain muuta mitä pitäisi, myös päälikahvallisesta moottorisahasta täytyy pitää kiinni kahdella kädellä. Sahaustekniikoiden ollessa perus mökkisahurin tasolla, lienee turvallisinta turvautua ottamaan työpari avuksi nostokoriin vaikka se syökin kannattavuutta, mutta lisää turvallisuutta.

Metsänhoito Metsänhoito