”Nämä suurin piirtein löytyy itseltä kotoa.” Anna Maija Kämäläinen nostaa korin eteemme. Olemme Pertunmaan apteekissa, jonka apteekkarina Kämäläinen on toiminut kaksi ja puoli vuotta. Omia metsiään vapaa-ajallaan innokkaasti hoitava apteekkari on kerännyt koriin tuotteita, joita hän itse varaa mukaan metsätöihin.
Korista löytyy niin jaksamista tukevia kuin haaverin satuttua tarvittavia tuotteita, jotka Kämäläinen on itse testannut ja hyväksi todennut.
”Sehän on sitten eri asia, ovatko ne mukana. Kun tänä vuonna ensimmäisen kerrran olin istuttamassa, siellä oli punkkeja, mutta punkkisuoja oli kotona kahdensadan kilometrin päässä”, Kämäläinen hymähtää.
Kämäläinen opastaa metsänomistajia räätälöimään itselleen ensiapulaukun ja pitämään se aina metsätöissä mukana kulkevassa repussa. Näin tärkeät tarpeet eivät unohdu matkasta.
Liikaa kannettavaa ei toki metsään ole järkevä raahata. Lämpötilan vaihteluita kestäviä tuotteita voi jättää autoon. Esimerkiksi punkkipinsetit löytyvät Kämäläiseltä sekä autosta että kotoa. Niillä punkit lähtevät irti kokonaisina, ja niillä saa tarvittaessa tikunkin sormesta.
”Hyvin moneen olen näitä käyttänyt kotonakin, en vain punkkien poistamiseen”, Kämäläinen kertoo.
Remonttirahat metsään
Tuupovaarasta pieneltä maatilalta kotoisin oleva Kämäläinen on tottunut jo nuoresta olemaan metsässä ja tekemään metsätöitä. Osittain Kämäläisen ansiosta myös hänen puolisonsa hurahti niihin. Seurustelun alkuaikoina mies oli tullut Kämäläisen kotipuoleen esittäytymään.
”Olin pikkuisen vihjannut, että saattaa olla hieman metsätöitä viikonloppuna. Se oli helatorstain viikonloppu, ja neljä päivää oltiin taimia istuttamassa. Hän sai siitä kipinän metsänhoitoon.”
Pian vierailun jälkeen Kämäläisen puoliso osti oman metsätilan. Myös Kämäläisestä tuli metsänomistaja jo 23-vuotiaana, kun hän peri isältään metsää. Sittemmin yhteisiä ja omia metsiä on kertynyt reilut 350 hehtaaria. Tiloja on Halsualla Pohjanmaalla, Tuupovaarassa ja Enossa Pohjois-Karjalassa sekä oman kodin lähellä Kuopiossa ja Kaavilla Pohjois-Savossa. Suurimman osan metsistä he ovat ostaneet.
”Sijoitimme talonlaajennusrahatkin metsään. Talolaajennusta ei tullut, mutta tuli metsätila. Tämä on vähän paisunut.”
Suoloista uutta puhtia
Kämäläisen puolisolle metsäharrastuksesta on tullut jo lähes ammatti. Kämäläinen puolestaan suuntaa metsätöihin avuksi aina, kun apteekkariyrittäjän kiireiltään ehtii. Haastattelua edeltävänä viikonloppuna Kämäläinen oli puolisonsa kanssa istuttamassa männyntaimia Tuupovaarassa. Mukana auttamassa oli myös perheen kolmesta lapsesta nuorin.
Hellettä riitti, mutta Kämäläinen oli varautunut. Hän sekoitti kotona valmiiksi vesipulloon elektrolyyttijauhetta. Siinä on glukoosia ja suoloja. Suoloja poistuu hikoillessa, ja olo saattaa muuttua huteraksi ja huonoksi. Kämäläinen oli todennut elektrolyyttijauheen hyväksi hiihtoreissuilla, ja nyt hän kokeili sitä istutustyömaalla.
”Kyllä tuntui, että se virkistää. Kun alkoi ryhti painumaan kumaraan, tuosta tuli uutta puhtia. Lämpimänäkin se oli hyvänmakuista”, Kämäläinen kertoo.
Magnesiumia ympäri vuoden
Apteekkari nostelee koriin keräämiään tuotteita apteekin taukotilan pöydälle. Korista löytyy puikkomainen hikoilua kestävä aurinkorasva, joka mahtuu kätevästi taskuun. Sitäkin kului helteisellä istutustyömaalla. Myös hyttysten ja punkkien karkottamiseen soveltuva suihke kulkee mukana.
Aina metsään lähtiessä Kämäläinen pakkaa reppuun myös laastareita, tukisidettä, rakkolaastareita sekä pihkavoidetta. Pihkavoidetta hän levittää nirhaumiin ehkäisemään tulehdusta. Kylmäpakkaus ja särkylääkettäkin on hyvä varata. Särkylääkkeistä parasetamol on turvallisin ja sopii lähes kaikille. Kyypakkausta on kritisoitu harhaanjohtavasta nimestä, mutta myös sen Kämäläinen ottaa metsätöihin mukaan.
”Jos vaikka ampiainen pistää ja saat kovat allergiset oireet, kyllä kyypakkaus on siinä hyvä ensiapu. Kyyn puremasta pitää mennä heti lääkäriin, mutta jos esimerkiksi henkeä alkaa ahdistamaan, kyllä minä tätä kuitenkin ottaisin.”
Magnesium on myös hyvä lisä metsätyöläiselle niin talvella kuin kesällä. Se helpottaa lihaskramppeja ja suonenvetoja. Kämäläinen suosii itse suoraan suuhun kaadettavaa, annospusseina myytävää magnesiumjauhetta. Sen metsänomistaja totesi toimivaksi talven Ahmanhiihdossa.
Vaihtoehtoisesti magnesiumtabletin voi ottaa ennen metsätöihin lähtöä. Myös kylmägeeli suihkeena kuuluu Kämäläisen vakiovarustukseen. Hän hoitaa sillä metsätyössä kipeytyneitä lihaksia.
Kämäläisen mukaan perusterve pärjää metsätöissä, kun muistaa nesteytyksen, ruokailut ja maltin, kun ensimmäistä kertaa tauon jälkeen suuntaa metsään. Entä sujuivatko apteekkarin omat istutuksen maltilla?
”Ei! Yritin laittaa kaikki taimet kerralla”, Kämäläinen naurahtaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.