Metsänkasvatuksessa oppi karttuu toisinaan kantapään kautta. Näin kävi allekirjoittaneelle boorilannoituksen kanssa. Vuonna 2009 ostetulla metsäpalstalla on vanhalle pellolle 1990-luvun puolivälissä istutettu kuusikko. Silmiin pistivät jo ostohetkellä kuusten kiemurtelevat ja haarautuvat latvukset. Ne kielivät tyypillisesti boorinpuutoksesta.
Terveyslannoitus boorilla jäi kuitenkin toteuttamatta, sillä kuuset näyttivät venyvän pituutta kohtalaisen mukavasti.
Vuonna 2017 kuusikossa tehtiin pystykauppana ensiharvennus huonolaatuisimpia runkoja poistaen. Koska puusto oli kuitupuumitoissa, ei laatuun tullut juuri kiinnitettyä huomiota.
Karu totuus laadusta valkeni
Nyt kuviolla kasvaa noin 900 puuta hehtaarilla. Läpimitan puolesta lähes jokaisesta puusta saisi tehtyä jo tyvitukin. Tänä talvena harvensimme kuviota kollegan kanssa ja karu totuus kävi ilmi. Ainakin puolet puista on edelleen niin mutkaisia ja poikaoksaisia, ettei niistä voi tehdä tukkeja.
Nyt tehtävässä toisessa harvennuksessa kuviolta kertynee noin 80 kuutiota puuta hehtaarilta. Kertymä on kokonaisuudessaan kuitupuuta, vaikka järeyden perusteella tukkiosuus voisi olla jopa 50 prosentin luokkaa.
Jos puiden laatu olisi priimaa, kuvion harvennuksesta kertyisi pystykaupalla hakkuutuloa tämän hetken keskihinnoilla noin 3 700 euroa hehtaarilta. Nyt tyytyminen on noin 2 000 euron tuloon.
Tarinan opetus: tee boorilannoitus heti taimikkovaiheessa, jos sen tarve vaikuttaa ilmeiseltä.
Tässä tapauksessa virhettä paikkailtiin kaksi vuotta sitten tehdyllä boorilannoituksella. Se sai latvukset oikenemaan, mutta puiden ollessa jo 17–18 metrin pituudessa on iso osa tukkisadosta menetetty.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Oma kokemukseni on, että boorilannoitus parantaa kuusentaimikon kasvua vaikka merkkejä boorinpuutoksesta ei ole näkyvissä. Vertailukohtana samaan aikaan istutettu naapurin taimikko.
Toki neulasnäyte on hyvä ottaa ensin eikä sen kustannus ole merkittävä.
Maaperän ravinnepuutokset kannattaa määrittää ja tehdä tarvittavat täydennykset ennen ,kun taimet laitetaan maahan. On monta kertaa särähtänyt korvaan ,kun puutokset havaitaan vasta siinä vaiheessa ,kun tyvitukin osuus osoittaa heikkolaatuisuutensa. Tuossa vaiheessa ravinnetilan korjaaminen parantaa kenties vain puuston kasvua , laatu pysyy samana ja palsta tuottaa vain kuitua pikkuisen nopeammalla aikataululla.
Hyvä ,kun joku näyttää konkreettiset tulokst ihan lehden sivuilla. Vastaavia esimerkkejä olen esitellyt vuosien mittaan lukijoiden kuvissa . Boiri ei ole mikään ihmeaine ,joka puhaltaidi mutkaiset puut suoriksi. Ajoissa käytettynä niitä mutkia ei s
…ei synny.