Metsäsäätiö juhlii somessa

Metsäsäätiö täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlat vietetään työn merkeissä verkon välityksellä.

Heurekassa parhaillaan esillä oleva SuperPuu-näyttely on yksi viestintäasiantuntija Eetu Punkan suosikkeja Metsäsäätiön rahoittamista kohteista. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Heurekassa parhaillaan esillä oleva SuperPuu-näyttely on yksi viestintäasiantuntija Eetu Punkan suosikkeja Metsäsäätiön rahoittamista kohteista. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Kyllä vaan, myös Eetu Punkka on osallistunut Metsävisaan eikä oikeastaan ollut tullut ajatelleeksi koko asiaa ennen kuin Metsälehti kysyi, onko hänellä omia muistoja jostain Metsäsäätiön rahoittamasta lapsille ja nuorille suunnatusta toiminnasta.

Vielä kun tarkemmin muistelee, oli myös joku 4H-yhdistyksen ja koulun yhteinen metsäretki, missä Punkalle valkeni, että metsä on monen työpaikka. Siihen asti se oli viitosluokkalaiselle ollut vain rakas seikkailupaikka.

”En tainnut kyllä pärjätä erityisen hyvin siinä visassa”, Punkka naurahtaa.

Nyt tilanne olisi todennäköisesti toinen. Punkka on valmistunut alkuvuonna metsänhoitajaksi Helsingin yliopistosta. Tähdet olivat oikeassa asennossa ja työpaikka löytyi heti Metsäsäätiöstä.

Punkan näkyvin tehtävä liittyy sosiaaliseen mediaan. Hänen kädenjälkensä näkyy Metsäsäätiön Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä.

”Haluamme, että Metsäsäätiö olisi lähempänä metsänomistajia ja metsäammattilaisia, ja että Metsäsäätiön työn merkitys metsäelinkeinon puolestapuhujana ymmärrettäisiin”, Punkka luonnehtii säätion some-strategiaa. Punkka on huomannut, että viestintä sosiaalisessa mediassa vaatii jatkuvaa kehittymistä ja hereillä oloa.

Metsänomistajien ja puunostajien lahjoitukset muodostavat varat, joista säätiön apurahoja jaetaan. Metsänomistaja voi puukaupan yhteydessä lahjoittaa säätiölle pienen osuuden puukaupan arvosta, jolloin ostaja lahjoittaa saman verran. Esimerkiksi 20 000 euron puukaupasta metsänomistajan lahjoitus verovähennyksen jälkeen on 28 euroa.

Koululaisten metsäretkiä ja puurakennuksia

Metsäsäätiö perustettiin vuonna 1995. Tuolloin keskustelu metsien käytöstä Suomessa oli paikoin kärjistynyt ankariksi metsäkiistoiksi. Säätiön tarkoitukseksi on säännöissä määritelty tutkimus, metsän ja puutuotteiden käytön edistäminen sekä metsätalouden toimintaedellytysten turvaaminen. Punkan sanoin Metsäsäätiö ”haluaa tuoda esille metsien hyviä tarinoita ja innovaatioita”.

Säätiö juhlii tänä vuonna 25 toimintavuottaan ja juhlat näkyvät vasta perustetuissa sosiaalisen median kanavissa. Siellä esitellään säätiön rahoituskohteita vuosien varrelta.

Yksi tärkeä rahoituskohde on kouluyhteistyö, johon Punkankin muistot Metsävisasta ja retkestä liittyvät. Toinen hyvin näkyvä kohde ovat puurakennukset, joita säätiö on rahoittanut myös suoraan. Esimerkiksi Lahden Sibelius-talo ja Metsämuseo Luston laajennnusosa ovat saaneet rahaa Metsäsäätiöltä.

Punkan oma suosikki esiteltävistä kohteista on parhaillaan Heurekassa esillä oleva SuperPuu-näyttely.

Suomen Metsäsäätiö

  • perutettu vuonna 1995
  • perustajina metsänomistajat, metsäteollisuus, Metsähallitus ja muut metsätaloudesta toimeentulonsa saavat
  • varat kerätäan vapaaehtoisina lahjoituksina puukaupan yhteydessä ostajilta ja myyjiltä
  • jakanut apurahoja lähes 40 miljoonaa euroa yli 2100 erilaiseen hankkeeseen
  • tunnettuja rahoituskohteita esimerkiksi koululaisten Metsävisa, Sibeliustalo, SuperPUU-näyttely, Päättäjien metsäakatemia ja Metsänomistaja 2020 -tutkimus

Julkaistu Metsälehdessä 15/2020.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut