Ajankohtainen | Korona vie verkkoon

Muun muassa Valtakunnalliset Metsäpäivät järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa verkossa.

Kaarina Aro osallistui Valtakunnallisille Metsäpäiville helsinkiläisestä studiosta, josta osa tapahtuman ohjelmasta lähetettiin. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Kaarina Aro osallistui Valtakunnallisille Metsäpäiville helsinkiläisestä studiosta, josta osa tapahtuman ohjelmasta lähetettiin. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Koronavirus on laittanut tapahtumanjärjestäjien suunnitelmat uusiksi myös metsäalalla. Kuluneen vuoden aikana tapahtumia on peruttu ja siirretty tulevaisuuteen, mutta yhä enenevässä määrin niitä on siirretty myös verkkoon. Esimerkiksi Suomen metsäkeskuksen ja metsänhoitoyhdistysten tapahtumakalenterit täyttyvät nyt webinaareista ja muista verkkotapahtumista.

Myös jo kertaalleen koronaepidemian takia siirretyt Valtakunnalliset Metsäpäivät päätettiin järjestää verkossa.

”Päätös ei ollut helppo. Metsäpäivillä on suuri merkitys metsäalan ihmisille juuri kohtaamis- ja verkostoitumistapahtumana”, kertoo Suomen Metsäyhdistyksen projektipäällikkö Kaarina Aro.

Metsäpäivien kohdalla päädyttiinkin kompromissiin. Viime viikolla verkkotapahtumana järjestetyt Metsäpäivät koostuivat pääasiassa metsäalan tutkijoiden ja asiantuntijoiden puheenvuoroista, perinteiset Metsäpäivät iltamineen ja minimessuineen järjestetään näillä näkymin lokakuussa.

”Puheenvuorot sisälsivät tuoretta tutkimustietoa, joka oli tärkeä saada julki mahdollisimman pian. Keskusteluita ja sidosryhmätapaamisiakin voi järjestää verkossa, mutta ne eivät toimi yhtä hyvin”, Aro sanoo.

Tekniikka haasteena

Läheskään kaikki verkkotapahtumat eivät ole ilmaisia, mutta Metsäpäivien verkkotapahtumaan sai osallistua ilmaiseksi.

”Kysyimme muiden metsäalan tapahtumanjärjestäjien kokemuksia, ja kaikilla oli se tuntuma, että jos tapahtuma siirretään verkkoon ja siitä peritään yhä pääsymaksu, romahtaa osallistujamäärä”, Aro sanoo.

Verkkotapahtumaan tuli noin 1 800 ilmoittautumista. Aiempina vuosina Metsäpäivien osallistujamäärä on ollut noin 500.

Verkkotapahtumien suurimpana haasteena Aro pitää niiden teknistä toteutusta. Metsäpäivät lähetettiin suorana lähetyksenä osin studiolta, osin puhujien omilta tietokoneilta. Valtaosan ajasta ohjelmaa oli neljällä eri tapahtumalavalla.

”Miten varmistaa, että yhteydet ja aikataulutus toimivat, kun liikkuvia osasia on paljon?”

Verkkotapahtumat ovat haastavia myös yleisölle. Tapahtuman seuraaminen tietokoneen ruudulta käy pidemmän päälle raskaaksi, joten yleisöä tulisi Aron mukaan aktivoida jotenkin, esimerkiksi yleisöäänestysten avulla.

Hyvätkin puolensa verkkotapahtumissa on: niihin voi osallistua ympäri maailmaa ja esityksiä voi usein katsoa myös jälkikäteen. Verkkotapahtumat säästävät myös kustannuksia, joskin kunnon hintalappu niillekin Aron mukaan tulee – varsinkin, jos ohjelma lähetetään studiosta.

”Työtunteja ison verkkotapahtuman järjestämiseen kuluu yhtä lailla kuin perinteisen tapahtuman järjestämiseen.”

Aro ennakoi, että erilaiset verkkotapahtumat ovat tulleet metsäalalle jäädäkseen.

”Jatkossa voidaan tapauskohtaisesti valita, mikä on paras toteuttamistapa.”

WEBINAARI

  • internetissä toteutettu tapahtuma
  • yleisö seuraa esitystä esim. oman tietokoneensa ruudulta
  • soveltuu mm. seminaarien ja koulutusten järjestämiseen
  • kevään webinaareja: 13.3. Metsänomistajan päivä 2021

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat