Punaiselta näyttää. Yle Uutisten meteorologi Matti Huutonen tarkasteli Metsälehden pyynnöstä sääennustekartoilta, miltä tulevan talven korjuukelit vaikuttavat.
”Valtaosassa ennusteita on punainen värisävy hallitsevana talvikuukausille eli tavanomaista lämpöisempää säätä tässä on ennakoitavissa”, Huutonen toteaa.
Mikäli ennusteisiin on uskominen, joulu-, tammi- ja helmikuusta on tulossa yhdestä kahteen astetta tavanomaista lämpimämpää. Jotkin mallit povaavat jopa kahdesta kolmeen astetta keskiarvoa korkeampia lämpötiloja. Odotettavissa on myös jokin verran normaalia sateisempaa.
Jos routaa ei saada ja sade tulee vetenä, puunkorjuun viime talvena alkaneet hankaluudet jatkuvat. Huutonen kuitenkin muistuttaa, että pitkän ajan ennusteet ovat kokeellisia ja kylmiä jaksoja voi tulla talvikuukausille, vaikka nyt talven ennuste näyttää huonolta.
”Siinä mielessä en lähtisi metsätöiden kannalta heittämään kirvestä kaivoon. Sille voi tulla tarvetta. Eipä se olisi ensimmäinen kerta, kun tilanne muuttuu nopeastikin”, Huutonen lohduttaa.
Suomi sijaitsee mantereisen ja merellisen ilman rajalla. Heti tuulen kääntyessä itään tai koilliseen Venäjältä ja Siperiasta purkautuu helposti kylmää ilmaa ja talvisempaa keliä.
Nopeaa muutosta ei luvassa
Viime vuoden marraskuussa tehdyt ennusteet eivät osanneet ennakoida 2–7 astetta tavanomaista lauhempaa talvea. Lämpötilojen ennustettiin tuolloin pysyttelevän puolesta asteesta asteeseen normaalilämpötilojen yläpuolella. Nyt marraskuussa laadittu talvikuukausien ennuste vaikuttaa hurjemmalta, mutta toteumaan Huutonen ei uskalla ottaa kantaa.
Talvisäähän vaikuttavat muun muassa napa-alueiden jäätilanne, Euraasian lumipeite sekä polaaripyörre eli voimakas matalapaine, joka vangitsee kylmän ilman yläilmakehään. Tällä hetkellä polaaripyörre tuntuu jämähtäneen Suomen ylle.
”Jos yläilmakehän pyörre pääsee hajoamaan, se voi vaikuttaa ilmavirtauksiin eteläisemmillä leveysasteilla ja alempana ilmakehässä siten, että meillä Suomessa ei välttämättä olisi niin jämäköitä lauhoja länsilounaisia ilmavirtauksia, mitä nyt ennustemalleissa on.”
Keski-Suomesta kotoisin oleva Huutonen jakaa metsänomistajien tuskan hankalista talvista. Viimeisten viiden vuoden aikana kotitilan metsissä lumi ja myrskyt ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia. Meteorolonginkin toiveissa oleva tavanomainen talvi kuitenkin vaikuttaa kaukaiselta.
”Ainakaan mitään nopeaa dramaattista kylmenemistä ei ole näköpiirissä”, Huutonen toteaa.
Pitkän ajan sääennusteet
- Supertietokoneet mallintavat ilmakehää eri puolella maailmaa ja niistä muodostetaan säätä ennustavia malleja.
- Luotettavimpia ennusteet ovat päiväntasaajan leveysasteilla, jossa ilmasto vaihtelee vähemmän.
- Suomessa käytetyimpiä ovat Euroopan keskuksen ECMWF:n sääennustemallit.
- Ilmaiseksi sääkarttoja ja -ennusteita löytyy: apps.ecmwf.int/webapps/opencharts ja climate.copernicus.eu
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään