Kirjanpainajien ovat liikkuneet vilkkaasti vielä elo-syyskuussa. Etelä- ja Väli-Suomen seurantapaikoilta saatiin tuona aikana jopa vajaa kolmannes kesäkauden aikana kertyneestä saalismäärästä, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.
Kesän ensimmäinen uusi kirjanpainajasukupolvi aikuistui heinäkuussa ja parveili elokuussa, jolloin ne munivat kuusiin toisen sukupolven. Jos syksy on erittäin lämmin, kuoren alla kehittyvä toinen sukupolvi saattaa ehtiä aikuistua ennen talvea.
”On kuitenkin harvinaista, että toinen sukupolvi selviäisi talven yli”, kertoo tutkija Tiina Ylioja Luonnonvarakeskuksesta.
Kannat nousseet Savo-Karjalassa ja Kymenlaaksossa
Luonnonvarakeskuksen mukaan kirjanpainajien määrät olivat tänä vuonna keskimäärin korkeampia kuin kolmena edellisenä vuonna. Kannat nousivat muun muassa Savo-Karjalan sekä Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan seurantapisteillä.
Voimakkainta kirjanpainajien parveilu oli kevätkesällä. Esimerkiksi Etelä- ja Väli-Suomen seurantapisteillä pyydetyistä kirjanpainajista hieman yli puolet saatiin juhannukseen mennessä.
Elokuun puoliväliin mennessä kirjanpainajia saatiin saaliiksi yli 15 000 seitsemällä paikkakunnalla: Vihdissä, Pornaisissa, Hautjärvellä, Lapinjärvellä, Valkealassa, Uusi-Kylässä ja Rautalammella. Syyskuuhun mennessä kirjanpainajia oli kertynyt yli 15 000 myös Myrskylässä ja Lappeenrannassa.
15 000 kirjanpainajaa tarkoittaa, että alueella on runsas kirjanpainajakanta. Tällöin kirjanpainajat voivat levitä rungoista ympäristöön ja vahingoittaa elävää, tervettä puustoa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.