PEFC- ja FSC-sertifioinnin rinnalle ollaan perustamassa uutta AEFC-sertifiointijärjestelmää. Kirjainyhdistelmä on lyhenne perustajana toimivan yhdistyksen nimestä The Association for Ecological Forestry Certication ry. Yhdistys on luomassa omien sanojensa mukaan täysin uudenlaista sertifiointijärjestelmää, joka mahdollistaa aidosti kestävän puun saatavuuden.
Sertifiointijärjestelmä on tarkoitettu jatkuvan kasvatuksen metsiin. Ensimmäiset sertifioinnin standardit ovat parhaillaan työn alla.
”Tämä on vasta kehitteillä. Yhdistyksen vuosikokous on toukokuussa, jossa tavoitteena on, että ensimmäinen versio standardista tullaan hyväksymään. Se perustuu jatkuvaan kasvatukseen”, kertoo AEFC-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Juhani Kairamo.
Tavoitteena on, että uusi sertifiointijärjestelmä julkistetaan vuoden 2025 aikana.
Mukana sertifiointijärjestelmää perustamassa ovat Suomesta jatkuvaan kasvatukseen vihkiytynyt Innofor sekä jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry, Ruotsista paikallinen jatkuvan kasvatuksen uranuurtaja Plockhugget sekä Virosta paikallinen jatkuvan kasvatuksen yhdistys Püsimetsaühistu.
Asiantuntijoina tuttuja nimiä
Jatkuvan kasvatuksen sertifioinnille on kehitteillä sekä kansainvälinen standardi että kansalliset standardit. Sertifiointijärjestelmästä tulee globaali, mutta lähtökohtaisesti liikkeelle lähdetään boreaalisista ja laukean vyöhykkeen metsistä. Standardien kehitystyössä asiantuntijoina ovat olleet Suomesta muun muassa emeritusprofessori Timo Pukkala, metsänhoitotieteen dosentti Yrjö Norokorpi sekä metsäekologian dosentti Timo Kuuluvainen.
Ovatko metsäfirmat mukana laatimassa standardeja?
”Olemme konsultoineet joitakin puunostajia, joille olemme myös standardia esitelleet.”, Kairamo kertoo
Uudelle sertifiointijärjestelmälle on tulossa oma logo. Todennäköisesti liittyminen järjestelmään tapahtuu ryhmäsertifioinnin kautta. Auditoijat yhdistys tulee itse kouluttamaan.
Mistä syntyi halu perustaa uusi sertifiointijärjestelmä vanhojen rinnalle?
”Nykyiset sertifiointijärjestelmät eivät toimi. Vaikka lähes kaikki Suomen metsät on sertifioitu, laskee metsäluonnon monimuotoisuus jyrkästi. Samalla myös Pariisin ilmastosopimuksen velvoittavat hiilensidontatavoitteet ovat karanneet kauaksi. Tämän vahvistavat Suomen metsätutkijat ja biologit lähes yksimielisesti. Tässä nyt ainakin pari merkittävää syytä”, Kairamo summaa.
Tukee EU:n tavoitteita
Uusi sertifiointijärjestelmä tukee Kairamon mukaan myös EU:n tavoitteita. Näitä tavoitteita ovat vanhojen metsien suojelu, pyrkimys suojella 10 prosenttia kaikista metsistä, ottaa jatkuva kasvatus käyttöön vähintään kahdessakymmenessä prosentissa talousmetsistä sekä tehostaa luonnonhoitotoimia.
”AEFC tarjoaa siis aitoa kestävyyttä, joka perustuu tieteelliseen tutkimuksiin ja EU:n omiin tavoitteisiin.”, Kairamo kertoo.
Kairamon mukaan markkinoilla on kysyntää jatkuvalla kasvatuksella tuotetulle puutavaralle ja puutuotteille.
”Moni taho on selkeästi meillekin todennut, että avohakkuut eivät enää miellytä heitä eivätkä heidän asiakkaitaan ja he etsivät jotain vaihtoehtoista tapaa toimia.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään