Taimenistutus onnistuu myös keskellä kesää

Kesäaikaan istutetut koivun- ja kuusentaimet kasvavat nopeammin kuin keväällä istutetut taimet.

Taimet kestävät parhaiten kuivuutta, kun ne istutetaan riittävän syvälle mättääseen. Kuva: Sami Karppinen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Taimet kestävät parhaiten kuivuutta, kun ne istutetaan riittävän syvälle mättääseen. Kuva: Sami Karppinen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Kesäistutuksilla tarkoitetaan heinäkuun alun ja elokuun puolivälin välisenä aikana tehtäviä istutuksia. Tavallisimmin kesällä istutetaan pikkukoivuja – samana keväänä taimitarhalla kasvatettuja, pituudeltaan 15–30-senttisiä taimia, joita voi istuttaa tavallisella pottiputkella.

Myös kuusta voidaan istuttaa kesällä, jos sopivia taimia on saatavilla. Talven yli taimitarhalla varastoituja, pakastettuja kuusentaimia voi istuttaa kesä-heinäkuun vaihteeseen asti, kunhan taimet on sulatettu juhannukseen mennessä. Keskikesän istutuksiin tarvitaan tätä varten kasvatettuja taimia, joiden saatavuuden voi varmistaa taimituottajilta.

Männyt sen sijaan on istutettava keväällä.

”Männylle kesäistutukset eivät sovi ollenkaan, ja myös syysistutukset ovat liian riskialttiita”, korostaa Luonnonvarakeskus (Luke) tutkija Jaana Luoranen, joka on kehittänyt ja tutkinut kesäistutuksia.

Kesäistutus lupaa hyvää kasvua

Kesäistutuksilla epäonnistumisen riski on suurempi kuin keväällä tai syksyllä.

”Taimihuollon ja istutusten on tapahduttava viiveittä, muuten taimituhojen vaara kasvaa”, Luoranen toteaa.

Riskeistä huolimatta kesäistutuksilla on perusteensa. Ensivaiheessa niitä lähdettiin kehittämään, jotta koneellista istutusta voitaisiin tehdä koko sulan maan aika, mutta ihmistyönäkin ne tarjoavat etuja.

Lämpimässä maassa taimet juurtuvat tehokkaasti ja nopeasti. Seuraavana kesänä ne kasvavat keväällä istutettuja taimia nopeammin. Eivätkä vain silloin:

”Kesällä istutetut koivut ovat mittaustemme mukaan kasvaneet keväällä istutettuja nopeammin vielä kymmenen vuotta istutusten jälkeen.”

Luorasen mukaan myös kesällä istutetut kuusentaimet kasvavat tehokkaan juurtumisensa ansiosta keväällä istutettuja paremmin.

Useimmiten kesällä istutetaan koivuja, mutta myös kuusia voi istuttaa kesäkelillä, kunhan tarjolla on sopivaa taimimateriaalia. Kuva: Mikko Riikilä

Vettä ja valoa

Keväällä ja kevätkesällä istutettavat taimet ovat vielä lähes lepotilassa ja taimien käsittelyssä on hieman enemmän pelivaraa kuin kesällä, kun taimet ovat nopeimman kasvun vaiheessa ja tarvitsevat runsaasti vettä ja valoa.

Suomen suurimman taimien tuottajayhtiön, Fin Forelian, toimitusjohtaja Timo Salminen kertoo, että kesäistutukseen menevät taimet saavat erikoiskohtelun jo taimitarhalla.

”Pakkaamme taimet pahvilaatikoihin vasta kuljetusta edeltävän päivän iltapuolella. Jo kuljetuksen aikana laatikoiden kädensija-aukot avataan, jotta taimet saavat ilmaa ja tuulettuvat.”

Kun taimet on toimitettu, taimilaatikot on avattava välittömästi. Istutusta odottavia taimia pitää kastella päivittäin. Taimikasvusto haihduttaa kesällä jopa viisi litraa vettä neliömetriä kohti.

”Jo parin päivän tauko kasteluissa saattaa vaurioittaa taimet. Pahimmassa tapauksessa ne ehditään istuttaa, koska vauriot eivät heti näy. Parin kolmen viikon kuluttua taimet sitten kuolevat”, Salminen varoittaa.

Istuta viipymättä

Riski tuhoista kasvaa, jos kesätaimet joutuvat odottamaan istutusta pitkään.

”Homma ei onnistu niin, että lomaillaan ja odotellaan sopivaa keliä ja fiilistä istutusten aloittamiseen”, Salminen varoittaa.

Hän korostaa, että kesäistutus onnistuu erinomaisesti, kunhan työ tehdään joka vaiheessa huolellisesti ja viivyttelemättä.

”Parasta tulos saadaan, jos kesäkoivut voidaan istuttaa sateisella säällä. Tällöin ne selviävät kuivumatta, kunnes ehtivät juurtua kasvualustaansa. Jos istutusta seuraa pitkä poutajakso, taimet ovat kovilla.”

Parhaiten onnistuu, kun taimet kastellaan perin pohjin juuri ennen istutusta. Tämä pätee sekä kevät- että kesäistutuksilla.

Jos metsäojissa tai montuissa on vettä, seuraava taimilaatikko kannattaa panna veteen, kun lähtee istuttamaan edellistä taimivakallista. Taimipaakut imevät itsensä täyteen vettä siihen mennessä, kun edelliset taimet on istutettu.

”Homma on vähän sotkuista ja märkää, mutta varmistaa taimien kasvuun lähdön varsinkin kuivina vuosina”, Salminen toteaa.

Tutkija Luoranen neuvoo, että taimet kestävät kuivuusjaksoja parhaiten, kun ne istutetaan mättääseen riittävän syvälle. Tällöin taimipaakku asettuu mättään sisällä olevaan kunttakerrokseen, joka pysyy kosteana pidempään kuin mättään pinnan kivennäismaakerros.

”Taimen voi huoletta istuttaa niin syvälle, että vain puolet versosta jää maan pinnalle.”

Muokkaus juuri ennen istutusta

Kesällä istutettavat alat kannattaa muokata juuri ennen istutusta. Tällöin istutusalan pintakasvillisuus ei haittaa istuttajaa ja toisaalta istutusmättäät löytyvät heinikosta helposti.

Jos muokkaus on tehty edellisenä kesänä ja istutukset aloitetaan heinäkuussa, tilanne voi olla lähes toivoton, kun miehenmittainen kastikkaheinikko on vallannut istutusalueen. Lisäksi vanhat saven sekaiselle maalle tehdyt mättäät kovettuvat, mikä vaikeuttaa istuttamista.

Laikku- ja kääntömättäät ovat parhaita istutusalustoja pienikokoisille kesäkoivuille.

Julkaistu Metsälehdessä 12/2018

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat